Afbeelding
lev dolgachov

7 procent autobestuurders raadpleegt scherm tijdens rijden

Uit een grootschalige meting in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat 7 procent van de automobilisten actief met apparatuur bezig is (bellen, aan scherm zitten of op schermen op het dashboard bezig). Ook is gekeken naar het gebruik van gordels en kinderzitjes. Onder andere blijkt daaruit dat het gordelgebruik onder bestuurders van personenauto’s veel hoger ligt dan van truckers.

Door 3,7 procent van de waargenomen bestuurders werd handheld gebeld en 0,7 procent belde handsfree. Het scherm werd door 2,2 procent van de bestuurders bediend. Van de waargenomen bestuurders was 0,4 procent bezig met het bekijken van video of navigatie op het dashboard. Het apparatuurgebruik ligt hoger onder bestuurders van vrachtwagens en bestelbussen dan van personenauto's.

Er zijn in totaal 246 kinderen kleiner dan 1,35 meter, die in een kinderzitje vervoerd dienen te worden, waargenomen. Van dit aantal zaten 100 kinderen (68,5 procent) in een Maxi-Cosi of kinderzitje. Het waargenomen gordelgebruik in 2022 is 92,8 procent. Het gordelgebruik in zowel bestelbussen (85,4 procent) als vrachtauto's (72,2 procent) ligt opvallend lager dan in personenauto's (94,7 procent).