Steeds meer jongeren en ook steeds meer meiden kiezen voor techniek.
Steeds meer jongeren en ook steeds meer meiden kiezen voor techniek.

Steeds meer jongeren kiezen installatievak

LICHTPUNTJES

Het tekort aan nieuwe instromers is nog lang niet opgelost en de uitstroom gaat nog steeds sneller dan de instroom, maar er zijn lichtpuntjes. Zo kiezen steeds meer jongeren in ons land voor het installatievak. Het aantal leerlingen met het technisch profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE) is dit schooljaar met 8 procent gestegen tot 4.971 leerlingen in het derde studiejaar. Die worden niet allemaal installateur, maar een belangrijk deel wel degelijk.

In ons land is naar schatting een tekort aan zo'n 2.500 installateurs, oftewel loodgieters. De kans op een baan is dus groot - om niet te zeggen 100 procent - de verdiensten zijn goed en er zijn interessante loopbaanmogelijkheden; en al deze zaken dragen eraan bij dat het vak PIE op vmbo-scholen langzaam maar zeker meer kleur op de wangen krijgt.

"Het tekort aan technische vakmensen is groot, maar er zijn lichtpuntjes. Het aantal jongeren dat kiest voor een technische beroepsopleiding groeit. Ook zien we meer zijinstromers het installatievak binnenkomen", zei voorzitter Doekle Terpstra in aanloop naar de Wereldloodgietersdag die zaterdag 11 maart is gehouden. Hij noemt het goed nieuws, maar goed is nog niet voldoende. "Dit is goed nieuws, maar nog niet voldoende om de uitstroom waar we als gevolg van de vergrijzing mee te maken hebben te compenseren."

Naast de bijna vijfduizend leerlingen die PIE studeren, zijn er ook steeds meer zogenoemde zijinstromers die het vak van installateur interessant gaan vinden. Inmiddels zijn zij goed voor 70 procent van de instroom in de techniek in het algemeen. Zijinstromers komen uit allerlei sectoren, maar vooral uit de zakelijke dienstverlening, handel, ICT, bouw, metaalsector, transportsector en andere techniekbranches.