Afbeelding

AFVOERSYSTEEM

The Valley, een architectonisch meesterwerk, creëerde hoogwaardige ruimte voor een moderne stedelijke levensstijl in Amsterdam. Hiervoor zijn de delen van het gebouwencomplex voor openbaar gebruik bekroond met het duurzaamheidscertificaat BREEAM Excellent. De sanitaire kennis van Geberit heeft daar ook aan bijgedragen - dankzij een langdurige samenwerking, zegt Geberit accountmanager Jeroen Kemmink.

"Zonder de jarenlange samenwerking en het wederzijds vertrouwen was de oplossing die we uiteindelijk samen met de klant hebben bedacht niet mogelijk geweest", aldus Jeroen Kemmink, die namens Geberit verantwoordelijk is voor het project The Valley. Hij is zichtbaar trots op het resultaat: naast diverse andere Geberit producten werd in het gebouwencomplex het SuperTube afvoersysteem geïnstalleerd. De opdrachtgever heeft pas tijdens het bouwproces voor deze oplossing gekozen, toen de oorspronkelijke plannen er al waren. Jeroen Kemmink: "De late installatie van SuperTube is mogelijk gemaakt dankzij onze nauwe begeleiding en de digitale planning van het hele project."

Het spectaculaire gebouw is volledig energieneutraal en wekt zelfs meer energie op dan het verbruikt. Fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken, stadsverwarming en driedubbele beglazing, vloerverwarming en -koeling dragen allemaal bij aan deze energie-efficiëntie.

BREEAM Excellent

Geberit heeft ook een rol gespeeld in de duurzaamheidsprestaties van dit gebouw - en in de punten die uiteindelijk hebben bijgedragen aan de duurzaamheidscertificering BREEAM Excellent. "Het zorgvuldig omgaan met water was vanaf het begin een belangrijk punt”, zegt Jeroen Kemmink. Om het minimale spoelvolume met een optimale spoeling van de wc's te kunnen garanderen, werden de leidingsystemen geoptimaliseerd en de waterwegen ingekort.

Visueel een wonder

Ook visueel is The Valley een wonder. Het doet denken aan een gigantisch rotsblok dat in tweeën is gehakt. Aan de buitenkant zijn de muren van het gebouwencomplex glad, bedekt met een spiegelhuid die het naburige financiële district weerspiegelt. Binnenin opent zich een grillige rotsachtige kloof, gemaakt van Spaans Cenia-kalksteen.

Moderne stedelijke ruimte

198 appartementen tussen de 55 en 400 vierkante meter zijn gehuisvest in deze hoogbouw, in de drie torens die tot 102 meter hoog zijn. De basis is gereserveerd voor openbaar gebruik. Verdeeld over vijf verdiepingen zijn hier kantoren, winkels, restaurants, een zwembad, een fitnessruimte, expositieruimtes en een dependance van het Naturalis Museum gehuisvest.

De natuur is trouwens een integraal onderdeel van dit architecturale werk. Elk appartement in The Valley heeft een erker of een terras dat het hele jaar door groen is. Op de tien verdiepingen groeien 155 plantensoorten, hun respectievelijke locaties afgestemd op hoogte, zonlicht, windrichting en andere parameters. Dus terwijl bloeiende struiken en bomen op de benedenverdiepingen groeien, zijn het vooral mediterrane kruiden die overleven op de bovenste terrassen. Ook nestplaatsen voor vogels, vleermuizen en insectenhotels werden in het concept geïntegreerd.

Een groen gebouw, van binnen en van buiten.

Afbeelding