Piet van Wijk was de eerste directeur van Geberit Nederland.
Piet van Wijk was de eerste directeur van Geberit Nederland.

Geberit Nederland viert 50-jarig jubileum, maar kijkt vooral vooruit

JUBILEUM

Vervolg van de voorpagina

Het is 50 jaar geleden dat Geberit in Nederland neerstreek. Het is een mooi moment om stil te staan bij 50 jaar productinnovaties.

Als onderdeel van de Geberit Groep heeft Geberit Nederland met haar producten de norm in de sanitaire sector in Nederland en in Europa bepaald. Een voorbeeld hiervan is het GISeasy BadkamerModuulSysteem. Door dit product werd de ontwerpvrijheid in de badkamer vergroot en de weg vrijgemaakt voor meer flexibiliteit en keuzevrijheid in de sanitaire ruimte. Revolutionair, 50 jaar geleden, was ook het Pluvia hemelwaterafvoersysteem dat Geberit op de markt bracht. Het was duurzamer en architectonisch leidde het tot een nieuwe fase in bouwen: door kleinere diameters en geen leidingafschot was het mogelijk afvoerleidingen binnen het gebouw te installeren. Het aanzicht van het pand veranderde daarmee revolutionair.

Mepla

In 1990 kwam Mepla op de markt – vooruitstrevend voor die tijd: een multilayer waterleidingsysteem met persverbindingen. Sinds 2021 biedt Geberit met FlowFit een nieuwe generatie persverbindingen. Denkend aan innovatie mag ook de Geberit douchewc niet vergeten worden. In 1978 werd de eerste douche-wc-bril ‘Geberella’ al op de markt gebracht. Een jaar later volgde het eerste complete systeem ‘Geberit-O-Mat’. 45 jaar later heeft dit geresulteerd in de geavanceerde AquaClean douchewc-serie.

Know-How Installed

Met de overname van Sphinx in 2015 richt het bedrijf zich niet alleen meer op installatie-oplossingen voor achter de wand, maar ook op sanitaire producten voor de wand. Hierdoor biedt Geberit een optimale installatie van sanitairtechniek met badkamerkeramiek. Bij Geberit draait alles om kennis.

“Al die kennis houden we niet voor onszelf, maar stellen we, al vanaf 1973, kosteloos beschikbaar aan mede-professionals in het vak via verschillende cursussen in ons kenniscentrum,” aldus Menno Portengen, directeur Geberit Nederland. “We weten dat een goede service voor onze klanten essentieel is voor hun succes en staan hen daarom bij met planning, logistiek, installatie, productonderhoud en snelle en doordachte technische ondersteuning. Tegelijkertijd integreren wij de kennis en ervaring van onze klanten weer in al onze ontwikkelingen en productverbeteringen.”

Vooruitkijken - duurzame bedrijfsvoering

Als wereldwijd opererende groep kijkt Geberit vooruit en wil het bedrijf een leidende rol spelen in de transformatie naar een duurzame sanitaire industrie. Duurzaamheid is voor het bedrijf al tientallen jaren vanzelfsprekend. Denk aan waterbesparende producten, nieuwe logistieke oplossingen en energie-efficiënte productielijnen. De Geberit Groep is vanwege haar duurzaamheidsmanagement in de top 1% van alle door EcoVadis genoteerde bedrijven geplaatst in alle sectoren wereldwijd. Daarnaast is Geberit Nederland sinds begin 2023 onderdeel van een pilot, waarbij Geberit het bosbeschermingsproject van de Zwitserse stichting myclimate in Tanzania steunt.
Met deze vrijwillige bijdrage wil Geberit de CO2 opname veilig stellen die gelijk staat aan de onvermijdelijke uitstoot die ontstaat bij de productie van keramiek.

Geberit Nederland

Nog even terug naar hoe het in Nederland begon. Geberit was voor 1973 al actief op de Nederlandse markt als merk, ondergebracht bij een agentuur. In 1973 werd de Nederlandse Geberit organisatie opgericht met als directeur Piet van Wijk. Ton van der Zwan, die als technicus al voor 1973 een belangrijke rol speelde voor Geberit, heeft samen met Piet van Wijk en Nicolette van Riemsdijk, Manager Groothandel en Detailhandel en al sinds 1982 bij Geberit betrokken, een groot aandeel gehad in de totstandkoming van Geberit Nederland en de verdere groei. Menno Portengen, werkzaam bij Geberit sinds 1990, is in 2001 aangesteld als directeur Geberit Nederland. In de afgelopen 50 jaar is de organisatie gegroeid naar bijna 90 medewerkers in Nederland, met maar liefst een gemiddeld dienstverband van ruim 10 jaar.

Bezoek www.geberit.nl/50jaar voor meer informatie.

Het eerste team van Geberit in ons land.
Geberit had vanaf de start in ons land een cursusruimte.