Afbeelding

Is jouw badkamer al in zicht?

We kopen steeds meer online. En voor degenen die denken: dat is iets van de laatste jaren… In 1984 werd de eerste aankoop al via de digitale ‘snelweg’ gedaan. Een 74-jarige vrouw in Engeland bestelde online haar boodschappen. Daarna ging het snel. Onlinewarenhuizen zagen het licht, alle bankzaken worden in apps geregeld en inmiddels worden ook auto’s online verkocht. Het is slechts een kwestie van tijd tot we ook onze huizen en badkamers online bestellen. De techniek om dat mogelijk te maken ontwikkelt zich namelijk in een rap tempo. Neem bijvoorbeeld Innobrix: deze online-applicatie visualiseert badkamers op basis van de BIM-modellen.

Innobrix is een tool waarmee o.a. (ontwikkelende) aannemers, conceptbouwers en installateurs diverse badkamerontwerpen aan hun klanten kunnen tonen. Wil iemand een dubbele wastafel, een wasmachine in de badkamer en liever een bad dan een douche, dan laat het systeem de mogelijkheden zien. Dat kan zijn in de ruimte die in eerste instantie gereserveerd is voor de badkamer. Maar als er zowel een bad, kasten en een extra wastafel bij moeten komen, zal het systeem kiezen voor een grotere ruimte. Dat doet Innobrix overigens niet automatisch. Het systeem visualiseert de opties die in het BIM-model zijn ingegeven. De grotere ruimte moet dus wel zijn aangegeven als optie in het ontwerp.

Binnen de vooraf bepaalde kaders is er echter veel mogelijk. Stel, je gaat uit van een standaardinrichting voor de badkamer. Dan kun je met de elementen schuiven: bijvoorbeeld de douche verplaatsen, maar ook kiezen voor verschillende keramiekseries en designs. Innobrix toont de klant direct het resultaat, zodat deze makkelijker een keuze kan maken. Maar het systeem gaat nog een stap verder. Vanuit Innobrix kan het gekozen ontwerp geëxporteerd worden naar Autodesk® Revit®, het meest gebruikte BIM ontwerpprogramma van dit moment. Dat gebeurt inclusief de technische aanpassingen voor en achter de muur. Handig dus voor ontwikkelende aannemers die seriematig bouwen en installatiebedrijven in de nieuwbouw. Zij kunnen particuliere klanten met Innobrix extra opties bieden om de badkamer te personaliseren. 

Maar ook bij grootschalige renovaties kan Innobrix een uitkomst zijn, omdat woningbouwcorporaties hiermee de wensen van hun zeer diverse groep huurders beter kunnen invullen. Mensen met een zuidelijke achtergrond hechten waarde aan een bidet of extra watervoorziening naar de wc. Ouderen hebben graag een grotere douchevloer en bijvoorbeeld een douchewc, terwijl gezinnen met kinderen behoefte hebben aan extra opbergruimte. Door verschillende opties op voorhand uit te werken in BIM kan er snel geschakeld worden. Bovendien krijgen bewoners keuzes afgestemd op hun wensen en passend binnen het budget. Na een gesprek wordt de gewenste indeling door Innobrix geëxporteerd naar het BIM model en kan de installateur met de voorbereidingen beginnen.