Afbeelding

A. Bierings heeft al ruim een eeuw de vaart erin

TOPFITTER

Installatiebedrijf A. Bierings in Diessen heeft de vaart er goed in. Al sinds 1932, en door constant mee te bewegen op de golven in de installatiesector, gaat het al die tijd goed. Sinds kort zwaait Joey Bierings de scepter over het hechte familiebedrijf, waar inmiddels ruim 20 werknemers werken.

Groeien, ja graag, maar wel met mate. Niet omdat het werk er niet is, integendeel, maar omdat ook in deze contreien onder Tilburg het lastig is om mensen te vinden. Sowieso is dat lastig, maar Joey, die de zaak heeft overgenomen van zijn vader Guus verklaart: "Dit is een relatief klein bedrijf. Iedereen kent elkaar en velen werken er al jaren. We zouden best willen groeien, maar een voorwaarde is wel dat je in de groep past. Hoe groot ik uiteindelijk zou willen zijn, qua aantal medewerkers? Alles overziend is, zoals ik er nu tegenaan kijk, maximaal dertig medewerkers mijn grens. Dan kunnen we iets flexibeler zijn dan nu het geval is, terwijl je wel dat familiegevoel vasthoudt.”

Met de paplepel ingegoten

Dat Joey, die naast het bedrijf woont, het bedrijf ooit zou overnemen, lag altijd wel vast. Het vak en dit bedrijf zijn hem immers met de paplepel ingegoten en nooit heeft hij overwogen iets anders te gaan doen dan het volgen van de opleiding tot installateur. Hij scharrelde altijd rond in het bedrijf en na zijn opleiding ging hij er stage lopen. “Ik heb nog wel om me heen gekeken hoor. Sterker, ik ben nog een bv gestart die puur was gericht op de installatie van zonnepanelen omdat ik wilde weten wat er meer bij het installatiewerk op zich komt kijken dan zelf installeren. Dat liep trouwens best goed en toen ik in dit bedrijf stapte, zijn die activiteiten mee overgegaan. We doen alle W-installatiewerk en installeren dus ook zonnepanelen, maar dat is wel bijzaak.”

Woningbouw en utiliteit

'Met prefab kun je je eigen tijdindelen'

A. Bierings legt zich toe op woningbouw en vooral utiliteit. “Woningbouw doen we zeker, er ligt nu bijvoorbeeld een aanvraag voor een groot appartementencomplex, maar de hoofdmoot van het werk is utiliteit. We werken voor een aantal vaste opdrachtgevers uit Tilburg die bedrijfscomplexen ontwikkelen en bouwen in heel Nederland. Laatst werkten we nog aan een complex in Heerenveen. Dat is wel een eind uit de buurt, klopt, maar we werken al jaren voor die opdrachtgever en dan zeg je geen nee.”

Nieuw zwembad

“Wij doen altijd de sanitairwerkzaamheden en regelmatig ook de luchtbehandeling, centrale verwarming en de hemelwaterafvoer. Wordt een complex echt groot, dan worden die werkzaamheden veelal gescheiden. Of eigenlijk is het andersom. Normaal doen we de installaties, maar omdat andere partijen die de luchtbehandeling en dergelijke regelen steeds vaker geen tijd hebben, doen wij dat ook en blijkbaar naar tevredenheid, want dat werk wordt steeds meer. Wat we momenteel onder handen hebben? Van alles en nog wat. Onder andere een bedrijfshal in Deventer van 60.000 vierkante meter en een ander bedrijfsgebouw in Tiel, in Helmond doen we het sanitaire werk in een nieuw zwembad en we zijn actief bij de ombouw van een voormalige jongensschool naar woningen in Westerhoven.”

Flexibiliteit

Gevraagd naar het zogenoemde unique sellingpoint van het bedrijf, zegt Joey dat op het gebied van de zogeheten ‘softe skills’ de flexibiliteit en het vakmanschap top zijn. Hij wijst ter toelichting op een planningbord: “Daar staat op waar iedereen morgen heen gaat, maar ik kan je nu al vertellen dat de planning anders wordt. Dat gebeurt namelijk elke dag en dat is onze kracht. Wij denken in oplossingen, niet in problemen. Ik denk dat die flexibiliteit de basis is van de langdurige relatie die we met een aantal opdrachtgevers hebben. Of dat typisch Brabants is? Nee, het is typisch Bierings. Geloof me, ook in deze contreien zie ik dat heel veel ondernemers hun afspraken niet nakomen.”

Hemelwaterafvoer

Waar het de hardware betreft, komt al snel de hemelwaterafvoer ter sprake en in dat geval komt hij altijd terecht bij het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia. Hij bevestigt dan ook dat er een enorm goede band is met Geberit. De historie van Bierings gaat verder terug dan dat Geberit in Nederland actief is (dat is namelijk 50 jaar, terwijl Bierings is opgericht in 1932), maar toen Geberit kwam, was Bierings wel een van de eerste installateurs die gebruikmaakte van de diensten. “Ik ben 30 jaar en weet niet beter dan dat we met Geberit werken. Geberit Pluvia natuurlijk, maar we gebruiken alle leidingsystemen en sinds enige tijd ook Geberit FlowFit.” 

Efficiency

Efficiency wordt bij Bierings in hoofdletters geschreven en om deze reden wordt, en dat gebeurt al jaren, zo veel mogelijk installatiewerk in een verwarmde bedrijfshal in Diessen geprefabd. We willen graag een foto maken van wat prefabwerk en dat is geen enkel probleem, want in de verwarmde bedrijfshal liggen altijd wel meerdere voorgeproduceerde delen van leidingsystemen. 

Prefab

"We zijn jaren geleden alweer begonnen met de prefab van Pluvia en omdat we de voordelen zagen proberen we nu zo veel mogelijk hier in Diessen voor te monteren. Weet je, toen wij hiermee begonnen viel het nog wel mee, maar tegenwoordig krijg je op de bouwplaats amper nog tijd om rustig een installatie aan te leggen. Altijd is er de druk van een strakke deadline. Hier kunnen wij onze eigen tijd indelen. Dan staat er nog steeds druk op, maar het is echt anders werken. Hierbij helpt Geberit FlowFit ons ook overigens zeer. En omdat wij al zo lang zijn georiënteerd op prefab, hebben wij een voorsprong. Net zoals BIM, dat doen we ook al jaren.”





 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding