Afbeelding

Sam Strijbis prolongeert titel Skills Heroes

TALENT

Sam Strijbis uit Dirkshoorn is bij Skills Heroes opnieuw uitgeroepen tot sanitair- en verwarmingstechnicus. Hij verdedigde zijn titel met verve, met als gevolg dat de deskundige jury zijn werk beoordeelde als het beste van de acht finalisten.

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten. Via een voorronde op school en een kwalificatiewedstrijd kunnen mbo-studenten in de nationale finale komen. Daar strijden ze om de titel 'Beste vakman/vakvrouw van Nederland' in hun vakgebied. Op 23 en 24 maart waren de finales en daar werd op het scherpst van de snede gestreden om de titel. 

Voor derde keer

Sam Strijbis, die zijn mbo-opleiding volgt aan het Horizon College en Installatie Werk Nederland (IW) in Heerhugowaard, deed voor de derde keer mee aan Skills Heroes. Anders dan de meeste andere finalisten had Sam niet heel veel stress, aangezien hij al twee keer eerder meedeed. De eerste keer werd hij vijfde en vorig jaar won hij. Maar gezonde spanning had hij wel degelijk. “Het was heel spannend en ik had niet per se verwacht dat ik weer Nederlands kampioen zou worden omdat alle finalisten dicht bij elkaar zaten qua eindresultaat. Ik ben blij dat ik mijn titel heb geprolongeerd.” Strijbis wordt nu afgevaardigd naar het Europees kampioenschap dat in september in de Poolse stad Gdansk wordt gehouden.

Regelrechte uitdaging

Vakwedstrijden voor vmbo-studenten

De klus die in twee dagen geklaard moest worden, is een regelrechte uitdaging en is elk jaar ook anders. Deelnemers in de competitie ‘sanitair- en verwarmingstechnicus’ moeten met onder andere Geberit Mapress, FlowFit en Silent PP (Geberit is Official Supplier van het event) een koud- en warmwaterleidingnet aanleggen en een cv- of rioolinstallatie volgens tekening maken. Dit jaar stond ook de installatie van een warmtepomp op het programma. Naast veilig en netjes werken moeten de deelnemers vaardig zijn in het buigen en bewerken van installatietechnisch leidingwerk, het maken van verbindingen en kennis hebben van afsluiters, kleppen, ventielen en de wijze waarop die gemonteerd moeten worden. Bij de klus gaat het om de combinatie water, gas, cv en riolering en ter afsluiting moeten de leidingen worden afgeperst.

Nauwlettend toezicht

Examinator Johan van Dijk is een van de mannen die namens Skills Heroes nauwlettend toeziet hoe de finalisten werken. Hij legt uit dat de jury in totaal kijkt naar liefst 63 aspecten, zoals waterpas, de juiste maatvoering, de perstest, maar ook veiligheid, duurzaamheid, de kwaliteit van de koppelingen en het leidingwerk. "Daarbij houden we rekening met een tolerantie tussen nul en twee millimeter. Dat is niet alleen goed voor het werk zelf, maar ook omdat de winnaar doorgaat naar de wereldfinales en daar wordt het werk heel streng beoordeeld.” 

Kanshebbers

Tijdens de wedstrijd mag hij natuurlijk niet zeggen wie er ‘voorop’ ligt, maar gelet op het resultaat halverwege is al wel zichtbaar dat Strijbis bij de kanshebbers behoort. Zijn leidingwerk is zeer strak gemonteerd en bovendien werkt hij nauwgezet en geordend. Om hem heen ligt bijvoorbeeld het gereedschap niet her en der, maar keurig geordend. Aan alles zie je dat hier een vakman werkt, en dat is bijzonder aangezien hij nog steeds op school zit: hij is wat een BBL-leerling wordt genoemd.

Zorgvuldig voorbereid

De jongeren die deelnemen aan de vakwedstrijden, worden ‘geleverd’ door opleider Installatie Werk Nederland (IW). De deelnemers worden zorgvuldig voorbereid op wat hen te wachten staat. Bedrijvenconsulent Harold van Bree vertelt dat er doorgaans grote belangstelling is om mee te doen aan de wedstrijden. “Veel jongeren die meedoen geven zichzelf vrijwillig op, maar het is voor de meeste erg spannend. En als je hier niet meedoet, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je geen vakman in de dop kunt zijn. Er zijn nu eenmaal mensen die er niet voor gemaakt zijn dat ze tijdens de finale de hele dag op de handen worden gekeken, maar die wel hun vak verstaan. Van de finalisten zijn er vijf die bij een van de IW’s in dienst zijn en daar zijn we natuurlijk trots op. En daarbij zijn we trots op iedereen die hier staat. Wanneer je bij de acht beste scholieren hoort in het vak waarvoor je wordt opgeleid, ben je al heel erg goed bezig hè, vergis je niet.”

WorldSkills Netherlands

Swen Peeters, relatie- en sponsormanager bij WorldSkills Netherlands, is tevreden over de ontwikkeling van WorldSkills in Nederland (Skills is een wereldwijde organisatie die in meer dan 85 landen in de wereld actief is). Het fenomeen bestaat in Nederland sinds 2002 en elk jaar doen er weer meer jonge mensen aan mee en worden records gebroken. Wat het grote doel van WorldSkills is, is helder, legt Peeters uit.
"Dat is promotie van het beroepsonderwijs. Eigenlijk zijn er twee doelen. Wij willen ten eerste jongeren laten zien dat ze er trots op kunnen zijn als ze voor een vakgerichte opleiding aan het vmbo kiezen en het tweede doel is dat we de maatschappij duidelijk maken dat vakmensen ertoe doen. Dat we ze nodig hebben en dat mensen die met hun handen werken helemaal niet dom zijn.”

Volgens Peeters worden de revenuen langzaam maar zeker steeds zichtbaarder. "Het beeld kantelt momenteel echt. In de maatschappij begint men door te krijgen dat de wereld stilvalt zonder mensen die een technisch beroep uitoefenen. Probeer tegenwoordig maar eens een installateur te vinden, precies.”

Afbeelding
Afbeelding