Afbeelding

ISH Noviteitenshow is gepland voor 2025

BEURS

Normaal gesproken vindt na de ISH die in maart in Frankfurt is gehouden, in april de Nederlandse equivalent ISH Noviteitenshow plaats. Maar dit jaar niet. Er was, toen de deelnemers halverwege afgelopen jaar rond de tafel gingen om de mogelijkheden te bekijken, vrij snel duidelijk dat er te veel onzekerheden waren om de show te organiseren.

Corona is inmiddels geen ziekte meer waar mensen van ontregeld worden, maar is een virus dat erbij hoort. Maar in 2020, 2021 en begin 2022 hield corona de wereld en ook Nederland nog volop in de greep, met alle onzekerheden van dien. Toen de Stichting Badkamer Promotie die de ISH Noviteitenshow altijd organiseert halverwege het jaar bij de deelnemers peilde of in april 2023 weer een show zou kunnen worden gehouden nadat de laatste editie in 2021 vanwege corona moest worden geschrapt, bleek al snel dat een aantal van de 25 sanitairfabrikanten het eigenlijk nog niet wist. Dat gold voor deelname aan de daarvoor altijd vanzelfsprekende deelname aan de ISH zelf en dus ook aan de ISH Noviteitenshow die al sinds 1989 het vaderlandse ‘toetje’ is van de ISH. “We hebben overlegd en toen bleek dat een kwart van de Nederlandse fabrikanten die altijd meedoen mogelijk niet van de partij zou zijn, hebben we onze knopen geteld en moesten we besluiten om het niet door te laten gaan”, vertelt Jaap van der Klugt van de Stichting Badkamer Promotie.

Niet meer beschikbaar

Wat hierbij ook meespeelde is dat de Beursfabriek in Nieuwegein, waar de ISH Noviteitenshow altijd in april van elk oneven jaar welkom is, inmiddels niet meer beschikbaar was. “De directie van de Beursfabriek heeft bij de organisatoren van een aantal grote beurzen gevraagd of die zouden doorgaan en er was onzekerheid alom. Toen heeft de Beursfabriek ervoor gekozen een deal te sluiten met de GGD, die de plek als vaccinatielocatie nodig had. Dat is een logische beslissing. Wij hebben toen nog wel gekeken of er alternatieven waren, maar die vielen een voor een af.”

Weer in 2025

Het streven is er, zo laat Van der Klugt met grote nadruk weten, absoluut op gericht om in 2025 weer een ISH Noviteitenshow te organiseren. “Wij zijn geen jaarbeurs maar een fabrikantensamenwerking, dus we hebben deze beslissing gemaakt voordat er kosten gemaakt moesten worden."

Sinds 1989

De ISH Noviteitenshow wordt al sinds 1989 georganiseerd door een groeiend aantal sanitairfabrikanten voor retailers, groothandel en installateurs met showroom. Er is altijd veel belangstelling voor, zowel bij exposanten (er is nog steeds een wachtlijst) als bij bezoekers, die de informele sfeer altijd goed weten te waarderen. Het bijzondere aan het event is dat het door de fabrikanten zelf georganiseerd wordt, en niet door een beursorganisatie. Naar het evenement kwamen in 2019 nog 3.079 bezoekers. De 2021-editie ging niet door vanwege de Covid-19-lockdown.