Afbeelding

WARMTEPOMP

De warmtepomp is, mede door de hoge energieprijzen in 2022, bezig aan een ongekende opmars. Alleen vorig jaar al zijn er 110.000 warmtepompen verkocht. Mooi, maar minder mooi is dat blijkt dat warmtepompen alleen worden aangeschaft door huishoudens waar geld is uit te geven. De Vereniging Warmtepompen is daarom van plan dit en komende jaren huishoudens met een kleinere beurs meer bij de hand te nemen. De kosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de 5000 en 7000 euro. Wie een warmtepomp aanschaft kan daar tot 30 procent subsidie voor aanvragen. 

Dit zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, bij Warmte365, een journalistieke website die allerlei zaken rond warmte en luchtcirculatie vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Trendrapport

In het eind vorig jaar gepubliceerde 'Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023', een uitgave van Warmte365 en Dutch New Energy Research, werd nog uitgegaan van 100.000 geïnstalleerde warmtepompen in 2022, maar nadat de balans kon worden opgemaakt bleek de teller op 110.000 te staan: 70.000 in nieuwbouwwoningen en 40.000 in bestaande woningen. Dit is een groei met 57 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Van deze warmtepompen is grofweg drie kwart een hybride warmtepomp.

Actieplan 

De regering is blij met deze aantallen, aangezien in het in juni 2022 gepubliceerde 'Actieplan hybride warmtepompen' staat dat het doel is om in de periode 2022-2024 fors op te schalen met de installatie van hybride warmtepompen. Dat moet onder andere gebeuren door de bekendheid met het fenomeen warmtepomp bij de Nederlanders te vergroten, door de communicatie te kanaliseren (deze wordt nu onder andere 'ondoorzichtig' genoemd) en door lagere kosten van de warmtepomp. Dat laatste is vorig jaar enigszins vanzelf gegaan door de hogere gasprijzen, waardoor mensen op zoek gingen naar alternatieven.

Wereld te winnen

Toch is er nog een wereld te winnen, met name onder huishoudens waar niet veel geld is om te investeren in duurzame oplossingen. Een van de middelen daarvoor is een renteloze lening, die de regering ter beschikking stelt aan mensen die het geld voor een warmtepomp niet hebben liggen. Volgens Frank Agterberg ligt daar nu de uitdaging. “We moeten deze mensen veel meer bij de hand gaan nemen, omdat zij het startkapitaal voor de aanschaf van een warmtepomp missen”, zegt hij onder andere tegen Warmte365. Volgens Agterberg werkt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) aan een actieplan om deze huishoudens over de streep te trekken.