Honderden installateurs zijn nog niet bezig met de gasketelwet

De branche breekt zich het hoofd over de vraag waarom er zo veel W-installatiebedrijven nog niet het certificaat hebben om werkzaamheden aan gasgestookte installaties te mogen uitvoeren of die daar minimaal mee bezig zijn. Van de ongeveer 9.000 bedrijven die loodgieters- en fitterswerk, installatie van sanitair én veelal gasgestookte installaties aanbieden, zijn er volgens Techniek Nederland slechts 500 die het certificaat binnen hebben en ongeveer 2.000 bedrijven zijn ermee bezig. De rest is er nog niet aantoonbaar mee bezig.
Deze vraag is opportuun, nu op 1 april de zogeheten gasketelwet in werking is getreden. Na enkele keren uitgesteld te zijn geweest, mogen sinds deze datum alleen nog installateurs aan een cv-ketel, geiser en gashaard werken die hiervoor gecertificeerd zijn. Gecertificeerde bedrijven zijn herkenbaar aan het logo 'CO-vrij'.
Van de gasketelwet wordt veel verwacht. Aanleiding om de wet in te voeren is het stijgende aantal ongevallen, waarvan sommige met dodelijke afloop, door koolmonoxidevergiftiging.