Meer meiden kiezen techniek, maar we zijn er nog niet

Sowieso neemt de interesse in technisch onderwijs toe, maar het is opvallend dat met name meisjes steeds vaker de weg inslaan van een technische opleiding. Het aantal meisjes dat dit schooljaar heeft gekozen voor een technische vmbo-opleiding ligt maar liefst 21 procent hoger dan in 2021-2022. Wel moet de branche zich niet meteen rijk rekenen, want het percentage meisjes dat kiest voor technisch onderwijs is nog altijd maar 5,8 procent.

Meer meiden in technische bedrijven: dit kwartje lijkt eindelijk te vallen, na jarenlang inspanningen op dit gebied te hebben geleverd. Ongeveer 15 procent van de technische beroepen in Nederland wordt door vrouwen uitgeoefend. Veel technisch talent van meisjes en vrouwen blijft onbenut. Met name op het vmbo en het mbo is het percentage meisjes dat voor de techniek kiest laag, maar het tij lijkt nu dus te keren, zo trok Techniek Nederland onlangs aan de vooravond van Girls’ Day (de dag dat technische bedrijven hun poorten openzetten voor meiden) de conclusie.

Goed nieuws

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is natuurlijk blij met de ontwikkeling. "Voor meisjes wordt een keuze voor techniek bijna net zo gewoon als een keuze voor de zorg of het onderwijs. Dat is goed nieuws voor de werkgevers in onze sector, maar ook voor de meiden zelf. Want de technieksector biedt enorme carrièrekansen.”

Niet uit de lucht

Volgens Terpstra komt de belangstelling niet uit de lucht vallen. "Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. Zwaar materiaal maakt meer en meer plaats voor slimme techniek. Daar komt bij dat de cultuur in techniekbedrijven volop in beweging is; communicatieve vaardigheden, creativiteit en teamwork zijn belangrijker dan ooit. Werken in de techniek wordt daardoor steeds aantrekkelijker, voor mannen én vrouwen”, aldus Terpstra.

Zie ook pagina 3: Steeds meer jongeren kiezen installatievak.