Afbeelding

Hoogvliet kiest Geberit FlowFit voor warmtepomp

WARMTEPOMPEN

Loodgietersbedrijf J.Hoogvliet in Puttershoek is al sinds 1985 een begrip in het dorp zelf, in de Hoeksche Waard en zelfs daarbuiten. Niet in de laatste plaats omdat het bedrijf altijd met zijn tijd is meegegaan, zoals ook nu. Een voorbeeld: huidig eigenaar Gertjan Hoogvliet gebruikt Geberit FlowFit bij de aanleg van warmtepompen.

Puttershoek is een gemoedelijke plaats in de Hoeksche Waard, het ruime eiland onder de rook van Rotterdam. De oudere generatie kent de plaatsnaam mogelijk als geboorteplaats van oud-topschaatser Kees Verkerk, maar de afgelopen decennia zijn hier geen nationale grootheden aan toegevoegd. Dit is het land van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en in dat beeld past ook Gertjan Hoogvliet.

Gertjan weet niet beter dan dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden en het bedrijf zou overnemen, hetgeen dan ook is geschied. Momenteel staan er negen man op de loonlijst van het florerende bedrijf dat opereert in een wijde kring rond Puttershoek. “Als we het druk hebben, zoals de laatste tijd, beperken we het werk het liefst tot de Hoeksche Waard, maar als er er een mooie uitdaging komt in een plaats die verder weg ligt dan gaan we dat natuurlijk niet uit de weg”, legt hij uit. Groeiambities heeft Gertjan zeker, maar zoals overal is het vinden van personeel hier ook geen makkie. “Een paar man erbij zou best fijn zijn.”

Eerlijk advies

Gertjan omschrijft het familiebedrijf – ook zijn broer en mede-eigenaar Wim werkt er als installateur, en zijn moeder en zus deden en zijn vrouw en dochter doen de administratie - als een installateur die zich onderscheidt door een eerlijk advies aan de klanten te geven. Zoals het natuurlijk hoort, maar zoals het niet altijd en overal gebeurt. “Niet iets aanbieden dat je zelf graag wilt, maar iets dat de klant echt wil”, is Hoogvliets uitgangspunt. “We verkopen ook niks door de telefoon, maar gaan altijd ter plekke kijken, want elke situatie is anders. En daarbij praten we ook graag met de klant om erachter te komen welke wensen er leven. Of je dat mag samenvatten als aandacht voor de klant? Ja, dat is wel een goede omschrijving.”

'Alles wat je doet, belast het milieu'

Negen iconen

Woningbouw en utiliteit zijn de terreinen waarop het installatiebedrijf zich begeeft en doorgaans wordt er gewerkt in opdracht van aannemers waar het bedrijf een hechte band mee heeft. Op de website staan negen iconen van de producten en service die men hier kan verwachten: verwarming, renovatie, ventilatie, airconditioning, warmtepompen, gas, water en riool, dak- en zinkwerk en zonlichtsystemen. Hiermee is helder dat Hoogvliet niet snel nee verkoopt, maar met name de W-tak is de specialiteit van het huis. En daarbij gaat Gertjan Hoogvliet met zijn tijd mee, want natuurlijk is ook bij hem doorgedrongen dat de toekomst is aan de warmtepomp, zeker gezien het uitgangspunt dat Nederland van het gas af moet.

Enthousiast leverancier

Hoe hij het aanpakt, daar gaan we het over hebben, maar de eerste vraag is hoe hij als enthousiast leverancier van warmtepompen de recente berichten ervaart waarin wordt gerept dat warmtepompen helemaal niet zo goed voor het milieu zijn zoals is voorgespiegeld. Hij haalt zijn schouders erover op. “Ach, het is maar net hoe je het bekijkt. De milieubelasting van warmtepompen gaat over printen en koelmiddel en dat zijn onderdelen die ook in cv ketels en airconditioning zitten”, zegt hij. En trouwens, warmtepompen zijn voor hem niet zaligmakend. Sterker nog: er worden ook hier nog steeds veel meer cv-ketels geïnstalleerd dan warmtepompen. “Er zijn wel mensen die een warmtepomp willen, maar als ze horen hoelang de levertijd is, haakt menigeen af. Ook de investering schrikt mensen af en het werkt ook niet mee dat de prijzen van elektra net net zo hard stijgen als van gas. Je kunt wel willen dat het anders is, maar dat is niet zo.”

Specialisme

Dus ja, cv-installaties worden nog steeds gemonteerd, maar ook ja, warmtepompen is een specialisme van de firma Hoogvliet dat hij zich met liefde heeft eigengemaakt. Bij de installatie gebruikt hij bij voorkeur het Geberit FlowFit leidingsysteem en hij kan goed uitleggen wat daarvan de reden is. “Ik ben in principe niet iemand die vooroploopt met het gebruik van nieuwe materialen en nieuw gereedschap. Laat het zich eerst maar eens in de praktijk bewijzen. Maar toen Tommy Haast (accountmanager Utiliteit bij Geberit-red.) ermee kwam aanzetten had ik snel door dat dit een revolutionair systeem is dat mij als installateur echt verder helpt.”

Voordelen

Hij somt moeiteloos de voordelen op. "Montagegemak, secuur werken, je kunt heel eenvoudig lastig te bereiken plekken toch bereiken en je kunt met de diameters die wij hanteren met één persbek toe. Dat zijn vooral diameters 32 en 50 mm. Ik gebruik voornamelijk FlowFit op rechte lengtes en dat ziet er, nadat de leiding geperst is, ook mooi uit. Ik wissel Geberit FlowFit en Mapress met elkaar af. Alles bij elkaar schat ik in dat van de warmtepompen wij 80 procent met FlowFit installeren en 20 procent met Geberit Mapress. Waarom ik juist FlowFit inzet bij warmtepompen? Omdat je bij een warmtepomp te maken hebt met lagere temperaturen en hogere stroomsnelheden en dat is, vind ik, ideaal voor dit leidingsysteem."

De relatie van Hoogvliet met Geberit gaat overigens al terug zolang het bedrijf bestaat. "Zolang ik me kan herinneren, werken we met Geberit. Leidingsystemen, natuurlijk Duofix inbouwreservoirs en PE in relatie tot Geberit Pluvia hemelwaterafvoer, noem maar op. Waarom Geberit? Om de kwaliteit van het materiaal, de ondersteuning en service én Geberit helpt de installateur om het werk zo makkelijk mogelijk te maken. Zeker nu er nergens meer tijd voor is, is dat ideaal.”

 

Afbeelding
Afbeelding