Sven Jakobsen, projectleider Homij.
Sven Jakobsen, projectleider Homij.

'Geberit FlowFit ideaal voor lastig bereikbare plekken'

REFERENTIEPROJECT

In Alphen aan den Rijn wordt het Scala College gerenoveerd, maar in feite is er sprake van nieuwbouw want zo’n 70 procent van wat hier gaat verrijzen is nieuwbouw. Homij Technische Installaties B.V. is verantwoordelijk voor alle elektrotechnische, werktuigbouwkundige en meet- en regeltechnische installaties. Namens Homij is Sven Jakobsen projectleider. Hij vertelt onder meer welke uitdagingen er waren en zijn.

Aan de Henri Dunantweg 1 in Alphen aan den Rijn wordt zichtbaar druk gebouwd aan het nieuwe Scala College. Deze school met een regiofunctie krijgt met ingang van de herfstvakantie dit jaar de beschikking over een vernieuwd schoolgebouw met een oppervlakte van 10.000 m2, waarbij tevens een sporthal met een buurtfunctie is inbegrepen.

Gestript

Het grootste deel van het nieuwe gebouw is nieuwbouw, maar er is ook een bestaand deel dat compleet gestript is. En zoals dat nu eenmaal gaat met dit soort ‘oudbouw’ leverde dit bij het maken van de tekeningen de nodige uitdagingen op omdat op een aantal plekken de fundering en staalbouw (het enige dat is overgebleven) net even wat anders in elkaar bleek te steken. Maar het is niet anders, haalt Homij’s projectleider Sven Jakobsen er zijn schouders over op. Het is nu eenmaal onderdeel van het werk.

Uitdagingen

'Prefab te danken aan samenwerking met Geberit en Wasco'

“Er zijn de nodige uitdagingen geweest om alles passend te krijgen, onder andere met de hoogtes van de gangen en lokalen, maar het is gelukt door zo krap mogelijk te dimensioneren”, laat hij weten. En dat is onder andere te danken aan het gebruik van Geberit FlowFit, het innovatieve aanvoersysteem waarvoor de installateur met slechts twee persbekken toe kan én waarmee hij in de meest lastige hoeken eenvoudig kan persen. 

Innovatieve manieren

Jakobsen legt uit hoe hij in contact kwam met Geberit FlowFit: “Accountmanager Sander de Kool van Geberit informeerde ons over Geberit FlowFit en mede omdat wij gericht zijn op innovatieve manieren om zo snel en efficiënt mogelijk te werken, begrepen we dat dit het ideale systeem is om in lastig te bereiken hoeken toch snel te kunnen werken. Dat komt in dit project allemaal samen. In het bestek hadden we geen rekening met het gebruik van FlowFit gehouden, maar toen wij wisten dat FlowFit ons hier zou helpen, hebben we voorgelegd aan de opdrachtgever om dit te monteren en die ging akkoord. Los van de voordelen van snel en efficiënt is het systeem ook nog eens duurzaam. En voor de installateurs is het makkelijk werken. Het is aftekenen, afsnijden en afpersen, zonder te ontbramen of wat dan ook. Ideaal en puur win-win.”

Aanbestedingstraject

Hoofdaannemer van dit project is bouwbedrijf Du Prie. Homij (in dit geval de vestiging in Vianen) kwam twee jaar geleden aan bord door middel van een aanbestedingstraject. Jakobsen: “We hebben een calculatie opgezet en een plan geschreven waarna ons de opdracht is gegund. Dat was niet alleen op basis van de prijs, maar ook op basis van andere aspecten. Een voorbeeld is dat we een uitgebreide passage hebben gewijd aan omgevingsmanagement. Omdat je hier midden in een woonbuurt- en bedrijfsbuurt zit, moet je er bijvoorbeeld voor zorgdragen dat je de omgeving zo weinig mogelijk overlast bezorgt. Dat betekent vooral zo min mogelijk vrachtverkeer. We worden hier daarom maar twee keer per week beleverd. Op een centrale plek wordt alles verzameld en daarna rijden de wagens hierheen. Wat ook meespeelt, is dat hierachter een ziekenhuis is gevestigd en dat betekent dat er geene wegen mogen worden geblokkeerd. Om de buurtbewoners en omliggende bedrijven te informeren hebben alle bedrijven die hier werken een speciale website online gezet.“

Validatiehoofdstuk

Een ander argument waar Scala gecharmeerd van is, is dat Jakobsen een validatiehoofdstuk heeft geschreven. “Dat houdt in dat we bekijken of de installatie zoals wij die bedacht hebben inderdaad voldoet aan de wensen van de klant. Pas toen we alles echt goed hadden doorgesproken en alles duidelijk was, zijn we gestart met de realisatie.”

Geberit

Naast het gebruik van Geberit FlowFit zit er veel meer aan Geberit producten in het schoolgebouw, waarvan het werk na komende zomervakantie gereed moet zijn. Zo wordt er gebruik gemaakt van Geberit PE afvoerbuizen voor de binnen riolering, Geberit Mapress aanvoerleidingen en er worden Geberit Duofix inbouwreservoirs en Geberit keramiek gemonteerd. “Voor een belangrijk deel stond Geberit in het bestek en daar waar dit niet is voorgeschreven, kiezen wij voor de eenheid in dit project eigenlijk standaard voor producten en leidingsystemen van Geberit”, aldus Jakobsen.

Prefab

Een voordeel van de toepassing van veel producten van Geberit, is naast de bewezen kwaliteit dat ze ook makkelijk kunnen worden geprefabd. En dat komt hier mooi uit, ook weer om het aantal logistieke handelingen te minimaliseren. Jakobsen, die naast de samenwerking met Geberit ook die met de hoofdaannemer prijst, zegt erover: “Wij krijgen hier de inbouwreservoirs prefab aangeleverd en dat is te danken aan een samenwerking tussen Geberit, groothandel Wasco en wij. De toiletbril zit al op het sanitair en is al voorzien van de leidingen en bij de wastafel zijn de sifon en de kranen al gemonteerd. Alles wordt vervolgens bij ons in genummerde kratten aangeleverd zodat wij precies weten wat waar naartoe moet. Is het krat na montage leeg, dan is het werk goed gedaan. We hebben er alles aan gedaan om het aantal werkzaamheden op de bouwplaats tot het minimum te reduceren en dat werkt erg goed. Hier hadden we nog geen ervaring mee, maar het smaakt naar meer.”

Afbeelding
Afbeelding