Motorrijder mag 'file' voor stoplicht niet links passeren

Een rij auto's voor een verkeerslicht is geen file en dus mag een motorrijder deze niet links passeren. Dit heeft de rechter bepaald.

De recente uitspraak gaat over een voorval in 2019. In Goes reed op een kruispunt een motorrijder door gebruik te maken van de ruimte aan de linkerkant langs de rijen stilstaande auto’s om vooraan te kunnen staan. Een agent zag dit, hield de man staande en er volgde een proces-verbaal met als reden 'op een kruispunt niet de richting volgen die de voorsorteerstrook aangeeft'. Dat leidde tot een rechtszaak met de uitspraak dat dit niet mag.

"Hoewel de rechter onderschrijft dat de gedragscode inderdaad voorleest dat een motorrijder langzaam tussen een file door mag rijden, zijn er een aantal zaken waardoor deze gedragscode hier niet van toepassing zou zijn. Allereerst is de gedragscode een dringend advies en geen wettelijke regeling. Ten tweede is de code volgens de uitspraak 'alleen bedoeld om toe te passen bij stilstaand of langzaam rijdend verkeer op de Nederlandse snelwegen'. Ten derde oordeelt de rechter dat een rij stilstaand verkeer voor een verkeerslicht niet onder de term ‘file' gevat kan worden. Als laatste dient de bestuurder van de motorfiets - ook al zou de gedragscode wél van toepassing zijn op deze situatie - op een kruising nog steeds de richting te volgen die de voorsorteerstrook aangeeft, zoals aangegeven in artikel 62 in verbinding met artikel 78, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Geen file

Onafhankelijk of de motorrijder nu dus over een voorsorteerstrook voor een andere richting naar de voorkant van de rij bij het verkeerslicht is gereden of tussen de rijen door: de rechter beslist met deze uitspraak dat een dergelijke rij geen file is en dat motorrijders dus daadwerkelijk achteraan moeten aansluiten. De boete die de motorrijder kreeg voor het niet volgen van de aangegeven rijrichting is 240 euro en die blijft onveranderd staan.