Afbeelding

VW ID. Buzz Cargo is bijzonder fraai en wordt zeker een hit

RIJIMPRESSIE

De Volkswagen ID. Buzz Cargo is een baanbrekende bestelauto. Want elektrisch en een ‘reïncarnatie’ van de legendarische Bulli, de VW-bestelauto die Ben Pon heeft getekend. Niet voor niets is de auto verkozen tot International Van of the Year.

Volkswagen heeft met de VW Transporter een naam op te houden in het segment bestelauto’s. Dit is namelijk naast de Ford Transit de enige bestelauto die je ook gewoon kunt inzetten als personenauto. Dat moet met de ID. Buzz Cargo ook wel lukken. Want neem, bijvoorbeeld, de looks. Het is een regelrechte blikvanger met de zogenoemde twotone lak, maar zeker ook door zijn uiterlijk: de ID. Buzz Cargo is simpelweg een lust voor het oog. Met zijn stompe neus, grote logo en fraaie lichtunits doet hij denken aan de originele Bulli van Ben Pon, maar je weet ook meteen dat deze auto in de 21e eeuw thuishoort.

De ID. Buzz Cargo komt vers van de tekentafels, met een nieuw interieur. Hoewel, nieuw? Het digitale instrumentarium is bekend van de ID.3 en ID.4, evenals het grote scherm op het dashboard. Het systeem met touchscreen is even wennen, maar als je met een smartphone kunt omgaan, lukt dit je ook. Wel even lastig is de bediening van de ruitenwissers, met een hendel links van de stuurkolom (logisch) maar vervolgens moet je met een knopje schuiven (onhandig). Ook onhandig is dat langere mensen niet heel makkelijk zitten. De bestuurdersstoel staat vrij snel tegen het middenschot aan dat de cabine scheidt van het laadruim. Er is ruim voldoende opbergruimte, zowel in het uitneembare middenconsole alsook voor op het dashboard. Dat dashboard is wel zo geconstrueerd dat je ver naar achteren zit en dat is soms lastig met verkeerslichten die boven de weg hangen. 

Laadruimte

De laadruimte is toegankelijk via een 68 cm brede en 110 cm hoge zijschuifdeur en ook door een forse achterklep (achterdeuren zijn een optie). De laadruimte is 220 cm lang, minimaal 137 en maximaal 163 centimeter breed en 122 cm hoog. Tussen de wielkasten zit 123 cm ruimte. Er mag 652 kg aan lading mee. Aan de trekhaak kan duizend kilo hangen en dat is niet heel veel. Qua laadmogelijkheden zijn er, kortom, betere opties in dit segment.
De 204 pk sterke elektromotor drijft de achteras aan met een koppel van 310 Nm. De draaicirkel is slechts 11 meter, mede doordat de voorwielen bij gebrek aan een verbrandingsmotor veel ruimte hebben om te draaien. De actieradius is afhankelijk van meegevoerd gewicht en is alles bij elkaar alleszins acceptabel, maar een uitblinker is de auto op dit vlak niet.