Afbeelding

Bescherming van de bossen met keramiek

DUURZAAMHEID

De productie van keramiek is energie-intensief. Tijdens het productieproces komt CO2 in de atmosfeer terecht, bijvoorbeeld wanneer de keramiek bij 1200 graden Celsius wordt gebakken. Om de onvermijdelijke CO2-uitstoot die ontstaat bij de productie van keramiek te compenseren, steunt Geberit een bosbeschermingsproject van de Zwitserse stichting myclimate in Tanzania. Myclimate vermindert de CO2-uitstoot in Tanzania door CO2-certificaten te kopen.

Dankzij technologische innovaties zoals de energiezuinige Enervit-ovens en procesoptimalisaties is Geberit in staat het energieverbruik en de CO2-uitstoot bij de keramische productie voortdurend te verlagen. De CO2-uitstoot wordt transparant berekend en controleerbaar vastgelegd in openbaar toegankelijke milieuproductverklaringen (EPD). Het keramiek dat in dit proefproject aan bod komt, is verkrijgbaar in geselecteerde landen, waaronder Nederland.

Steun voor bossen en lokale bevolking

Bossen slaan efficiƫnt CO2 op. Tegelijkertijd zorgen ze voor stabiele grondwaterniveaus en een gezonde biodiversiteit. Daarom zet Geberit zich in voor de bescherming van de bossen in de Yaeda-vallei in Tanzania. Ze zijn het thuis van talrijke soorten beschermde dieren zoals leeuwen, cheeta's, luipaarden, olifanten, giraffen, zebra's en gazellen. Illegale houtkap en stroperij eisen echter hun tol van de bossen en de dieren die er leven. In de Yaeda-vallei wonen ook de Hadza- en Datooga-gemeenschappen. Hun traditionele levenswijze wordt ook bedreigd door de oprukkende landbouw en de intensieve veeteelt. Samen met de stichting Myclimate steunt Geberit zowel het behoud van het bos als de mensen die in de omgeving wonen. Twaalf gemeenschappen in de Yaeda-vallei krijgen financiƫle steun en bijstand in juridische zaken om illegaal landgebruik en stroperij effectief te voorkomen. Dankzij opleidingen in bosbouw en agro-ecologische methoden kan de plaatselijke bevolking het bos duurzaam beheren. De inkomsten uit de CO2-certificaten worden ook gebruikt voor medische zorg voor de plaatselijke bevolking.

CO2-certificaten

Voor het klimaat is het niet belangrijk waar de CO2-uitstoot precies wordt geproduceerd of vermeden. De uitstoot die op de ene plaats wordt geproduceerd, wordt gecompenseerd door op een andere plaats te besparen. Deze compensatie vindt plaats via CO2-certificaten. De basis daarvan is een transparante en controleerbare berekening van de werkelijke hoeveelheden CO2 die een product uitstoot.