Afbeelding

'Er is geen signaal dat prijs warmtepomp daalt'

Het is de vraag of de kostprijs van warmtepompen in 2030 met 40 procent is gedaald, zoals in afspraken tussen het kabinet en de sector is vastgelegd. Warmte365 deed hier onderzoek naar én deed navraag bij specialisten, en de conclusie is dat de wens zomaar vader van de gedachte kan zijn.

Bij de opening van de VSK-beurs in mei kondigde minister De Jonge aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de norm wordt. Om dat mogelijk te maken moet de productie van hybride warmtepompen fors omhoog en moeten er méér vakbekwame monteurs worden opgeleid. Ook moet de prijs van levering en installatie omlaag. Dit staat allemaal in het Actieplan hybride warmtepompen dat minister Jetten opstelde.

In het actieplan staat onder meer dat het huidige aantal hybride warmtepompen met 125.000 moet worden opgeschaald tot en met 2024, dat de productiekosten in 2030 40 procent lager moeten zijn dan het prijsniveau van 2021, dat de benodigde tijd om een hybride warmtepomp te installeren verkort moet worden tot één werkdag met twee monteurs in plaats van twee werkdagen met twee monteurs en het aantal uitvoerende bedrijven en vakbekwame installateurs moet omhoog met 100 fte per 10.000 geïnstalleerde installaties. Dat aantal moet voor eind 2025 gerealiseerd zijn.

Inmiddels rijzen er twijfels of de doelstelling over de productiekosten haalbaar is. Tegen Warmte365 zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen: "Er is geen enkel signaal vanuit de markt dat de kosten omlaag zullen gaan, behalve als je denkt vanuit algemene technologische ontwikkeling. De internationale warmtepompmarkt kent al een grote schaal en in de afgelopen jaren zijn warmtepompen juist 20 tot 30 procent duurder geworden.”