Afbeelding

Installateurs hebben handen vol aan gevolgen klimaatverandering

REGENWATER

Veel mensen laten na regelmatig het dak, de dakgoot en, in het algemeen, de wijze waarop het hemelwaterafvoer wordt afgevoerd te controleren. Bij hevige regenval kan dit leiden tot veel problemen. Het is voor de installatiesector zaak om consumenten op de hoogte te stellen dat dit toch echt noodzakelijk is.

Onlangs regende het weer vaak en veel, met als gevolg dat loodgieters, dakdekkers en rioolservicebedrijven het razend druk hadden door de aanhoudende regenval. Daken en dakgoten worden flink op de proef gesteld en op de zwakke plekken ontstaan veelal lekkages. Gaat het vervolgens vriezen dan kunnen weer nieuwe problemen ontstaan. Water zet uit als het bevriest; een beginnend gaatje in het dak wordt bij vorst dus al snel groter en kan lekkages veroorzaken. "Zolang het regent kunnen loodgieters en dakdekkers een lekkage in veel gevallen niet meteen structureel oplossen. Een noodreparatie is vaak wel mogelijk", zegt watertechnisch expert van Techniek Nederland Eric van der Blom.

Grondwaterpeil

Niet alleen water uit de lucht kan een probleem vormen, maar regenval zorgt ook voor een verhoging van het grondwaterpeil. Loodgieters en rioolservicebedrijven kregen daardoor veel aanvragen om een kelder of kruipruimte leeg te pompen. Van der Blom van Techniek Nederland adviseert woningeigenaren om snel in actie te komen als er water in de kelder of kruipruimte staat. "Blijft het water te lang staan dan kunnen de fundering en de vloerbalken worden aangetast en kan er in de woning schimmel ontstaan."

Klimaatverandering

Van der Blom zegt dit allemaal niet zomaar, maar wijst op de gevolgen van de klimaatverandering. De komende jaren zal Nederland steeds vaker te maken krijgen met langdurige en hevige regenval, alsook met droge zomers waardoor het waterpeil juist laag is. Hoe dan ook heeft dit gevolgen voor de woning, waarvan er veel op het bordje van de installateur terechtkomen.