Afbeelding

'Regels voor prijsindex zijn vastgelegd in contract'

INDEXERING

Brancheorganisatie Techniek Nederland adviseert ondernemers goed te kijken naar de regels in lopende contracten. Belangrijkste vraag is of het contract het mogelijk maakt dat leveranciers tussentijds en vrij willekeurig prijsstijgingen doorberekenen in lopende contracten en dat is niet de bedoeling.

Techniek Nederland legt de leden uit wat wel en niet is toeegstaan.“In eerste instantie zijn de mogelijkheden voor indexeren en het doorbereken van prijsstijgingen vastgelegd in een overeenkomst of contract. Soms zijn er contractvoorwaarden opgelegd aan u als installatiebedrijf waarbij de afgesproken indexatie geen recht doet aan de ervaren kostenstijgingen. Aan de andere kant kunt u als installatiebedrijf zelf een afspraak maken over indexeren van uw tarieven. En ten slotte kan het zijn dat u niets heeft afgesproken en dat u elk jaar zelf bepaalt of en waarmee u indexeert”, laat de organisatie weten, die verder meent: “Als het goed is, is in het contract vastgelegd wat de basis is van de indexering. Op die manier kan het indexeringspercentage objectief worden vastgesteld aan de hand van een zogenoemde indexreeks. Vaak wordt een reeks gebruikt die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt. Een voorbeeld hiervan is de reeks 'Cao-lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen, Bouwnijverheid'.”

Mededingingsregels

Veel ondernemers rekenen erop dat Techniek Nederland adviseert welke indexering moet worden toegepast, maar dat is een ‘no go’: er bestaat geen ‘Techniek Nederland-indexpercentage'. De reden wordt uitgelegd: “Wij als branchevereniging mogen hierin niet adviseren wegens mededingingsregels, maar kunnen dit ook niet omdat u immers vrij bent om te bepalen wat u met uw klant afspreekt, zoals hierboven staat. Uiteraard kan Techniek Nederland wel adviseren hoe u een indexpercentage uitrekent.”

Uitrekenen

En dat gaat zo: voor een jaarlijkse indexering is het belangrijk om elk jaar de indexering uit te rekenen over dezelfde periode. Hierbij kijkt u altijd terug om de indexering voor de toekomst vast te stellen. Voorbeeld: pas in april 2022 wordt het cijfer van de maand ‘februari 2022' vastgesteld door het CBS. Dan pas kunt u berekenen wat de verandering is geweest tussen februari 2021 en februari 2022. Deze verandering kunt u gebruiken om de indexering voor het daaropvolgende jaar, dus 2023, vast te stellen en te berichten aan uw klanten. U kunt dus niet het ene jaar mei tot mei als basis nemen en het jaar daarop van juli tot juli. Dan berekent u óf zaken dubbel óf u vergeet een deel. Uitgebreidere informatie over indexeren staat in de circulaire.”

In gesprek

Overigens is Techniek Nederland naast het verstrekken van informatie en het geven van adviezen actief in gesprek met diverse opdrachtgevende partijen over handelingskaders waarin adviezen staan over hoe moet worden omgegaan in de projecten en contracten rondom prijsstijgingen en haperende materiaalleveringen.