Altijd een helm op en handschoenen aan.
Altijd een helm op en handschoenen aan. InstallatieNieuws

Veilig werken niet vanzelfsprekend

ARBO

Het percentage werknemers met een arbeidsongeval hangt in de eerste plaats samen met het beroep dat zij uitoefenen. Arbeidsongevallen die resulteren in verzuim komen het meest voor bij werknemers met een technisch beroep: 26,3 procent van alle werknemers die in 2021 getroffen werden door een bedrijfsongeval met verzuim was werkzaam in deze beroepsklasse. 

Dit blijkt uit een analyse van het aantal arbeidsongevallen in Nederland. Deze analyse was al gemaakt voordat vorige week bekend werd dat er in anderhalf jaar meer dan veertig ongevallen plaatsvonden bij de installatie van zonnepanelen. Installateurs nemen, zo is de conclusie, onvoldoende maatregelen om veilig te werken. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70 procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid in deze sector en zal het aantal inspecties opschroeven. Hieronder bij wijze van wake-upcall een aantal bevindingen:

In 2021 rapporteerden 196.000 werknemers van 15 tot 75 jaar in Nederland in de voorgaande twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere ongevallen tijdens het werk. Bij ongeveer 100.000 personen leidde het ongeval tot ten minste één dag verzuim. Het merendeel van hen - 74.000 -  gaf aan dat ze vier dagen of meer verzuimden.

Zelfstandig ondernemers

Voor zelfstandig ondernemers zijn cijfers beschikbaar voor 2015, 2017, 2019 en 2021. Van de zelfstandig ondernemers had 1,8 procent in 2021 een arbeidsongeval tijdens het werk. Daarmee was dit percentage iets lager dan in 2019 (2,1 procent). Ook het percentage dat een of meer dagen verzuimde als gevolg van een arbeidsongeval (1,1 procent) lag onder dat van twee jaar eerder (1,3 procent). In diezelfde periode nam bovendien het percentage dat vier dagen of meer verzuimde als gevolg van een arbeidsongeval enigszins af.

Zelfstandigen minder vatbaar voor ongeval

Werknemers

Onder werknemers was het percentage met een arbeidsongeval hoger (2,6 procent) dan onder zelfstandigen (1,8 procent). Dit geldt zowel voor ongevallen met minimaal één dag verzuim als voor ongevallen met ten minste vier dagen verzuim. Als alleen wordt gekeken naar de ongevallen met verzuim dan zijn de verschillen tussen werknemers en zelfstandig ondernemers kleiner.

Meer mannen

Onder werknemers waren mannen vaker slachtoffer van een arbeidsongeval met verzuim dan vrouwen: 1,6 tegenover 1,1 procent. Hetzelfde gold met respectievelijk 1,2 en 0,8 procent voor zelfstandig ondernemers. Laagopgeleide werknemers hebben naar verhouding het vaakst een arbeidsongeval op het werk waarbij moet worden verzuimd. Met 2,1 procent was dit aandeel bijna dubbel zo groot als onder laagopgeleide zelfstandig ondernemers (1,1 procent). Bij zelfstandigen kwam onder de middelbaaropgeleiden een arbeidsongeval met verzuim het meest voor (1,5 procent).