Afbeelding
Hans Peijs

Hoppenbrouwers Techniek heeft geen moeite om medewerkers te vinden

PERSONEEL

Hoppenbrouwers Techniek wist vorig jaar zeshonderd nieuwe medewerkers aan zich te binden en kreeg daarvoor voor de tweede keer de Top Employer Award. Dat het installatiebedrijf hierin slaagt is opmerkelijk, want veel ondernemers klagen steen en been over het feit dat ze geen medewerkers kunnen vinden. Een goede reden om stil te staan bij de vraag: hoe doet Hoppenbrouwers Techniek dit?

Hapsnapbeleid is in elk geval niet de sleutel tot succes, zo valt op te maken uit een uitspraak van HR-directeur Ellen Vermeer. “Wij investeren al jaren in een gefundeerd personeelsbeleid en met een team van ruim 30 HR-professionals op een personeelsbestand van 1750 medewerkers neemt HR een strategische plek in binnen onze organisatie.” Een gedegen beleid is dus les 1.

Met name op het thema exclusiviteit - meer verschillende soorten medewerkers op de werkvloer - scoort Hoppenbrouwers Techniek hoge ogen. De technisch dienstverlener verwelkomde vorig jaar 96 zijinstromers en er is een aanzienlijk aantal vrouwelijke medewerkers aangesteld voor technische functies. “In 2030 willen we dat er 500 vrouwen in technische functies bij ons werken. Dat is een enorme ambitie, maar de branche richt zich voornamelijk op mannen en zo blijft veel vrouwelijk technisch talent onbenut. Dat pakken wij dus anders aan en dat werpt zijn vruchten af. Het aantal vrouwen in technische functies is afgelopen jaar gegroeid met 38 procent”, aldus Vermeer. Les 2 is derhalve je richten op ongebruikt potentieel.

Serieus aandacht

De derde les is serieus aandacht voor de medewerkers, met onder andere een geschetste loopbaanontwikkeling. "We stippelen met al onze medewerkers een concreet loopbaanpad uit en bieden de juiste tools om dat pad te volgen. Zo hebben we een gefundeerd leiderschapsprogramma, focussen we op talent en zorgen we voor doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Een duidelijk toekomstperspectief en een stabiele organisatie spreken kandidaten aan. Bovendien laten onze opvallende arbeidsmarktcommunicatiecampagnes zien dat we een aantrekkelijke werkgever zijn, waardoor veel mensen bij ons solliciteren”, aldus Vermeer.
Binnen dit kader past ook dat er een stevige HR-afdeling is die onder andere bijhoudt hoe mensen zich ontwikkelen. "We willen dat onze mensen hun ideeën en feedback met ons delen en andersom willen wij als HR-afdeling graag toegankelijk zijn. Deze persoonlijke benadering in combinatie met data maakt dat we veel inzicht hebben in wat er leeft onder (toekomstige) medewerkers. We monitoren alle bewegingen binnen onze organisatie en branche. Door de cijfers en het menselijke aspect met elkaar te combineren, zijn we in staat om voortdurend innovatiever, wendbaarder en klantgerichter te worden.”

Aandacht voor medewerkers is een pijler