Geberit heeft speciale prefab elementen.
Geberit heeft speciale prefab elementen. Geberit

Fabrikanten hebben nog wereld te winnen in prefab

PREFAB

Volgens marktonderzoeksbureau USP Marketing Consultancy kunnen leveranciers en fabrikanten een veel belangrijkere rol spelen in de verdere ontwikkeling van prefab dan dat nu gebeurt. Momenteel is het in ons land zo dat vooral de installateurs zelf met prefab-oplossingen komen, maar in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk nemen fabrikanten en leveranciers het voortouw.

Kernhem is een woonwijk in Ede waar momenteel 28 eengezinswoningen verrijzen. De ontwikkelende bouwer koos hierbij voor een innovatieve prefab bouwmethode met kant-en-klare betonvloeren en betonwanden, in combinatie met stekerbare installatietechnieken.
Uniek? Bepaald niet. In oktober vorig jaar schreven wij in een prefab-special nog een uitgebreid artikel over TheNewMakers, waar prefab de basis van het bestaan is en zo zijn er veel meer ontwikkelingen die gaan richting prefab. En niet voor niets is prefab een van de thema’s van de BouwBeurs 2023 die volgende week wordt gehouden.

Efficiënt

Het is ook niet vreemd. De vraag is hoe installateurs in de huidige tijd waarin tijd schaars is zo efficiënt mogelijk kunnen installeren en een van de antwoorden is prefab. Zo veel mogelijk werk voorbereiden in een warme hal met als doel op de bouwplaats zo weinig mogelijk handelingen verrichten.
“Er is een steeds groter tekort aan installateurs. Ondertussen is er juist een grote vraag door de trend naar duurzaamheid en de versnellende energietransitie, die beide gepaard gaan met veel installatiewerk. Een manier om de arbeidstekorten te omzeilen en de vraag naar installatiewerk te beantwoorden is om meer geprefabriceerde producten te gebruiken die installateurs in staat stellen sneller en efficiënter te werken op de bouwplaats”, omschrijft Dirk Hoogenboom van USP MC de uitdaging waar onder andere de installatiesector voor staat.

De helft gebruikt prefab

'Er is groot potentieel voor fabrikanten'

Eerder onderzoek van het bureau leerde dat ongeveer de helft van de Europese w-installateurs en loodgieters al enige vorm van prefab in hun projecten gebruiken. Dit percentage varieert per grootte van een installatiebedrijf en tussen installateurs uit de zes belangrijke Europese markten die doorgemeten worden in de European Mechanical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy.
Vervolgens zijn 650 installateurs bevraagd naar hun gebruik van prefab en vooral wie ze daarbij van dienst is. Daarin zijn grote verschillen. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en België zei tussen 55 en 65 procent van de installateurs dat ze geprefabriceerde producten bij groothandels kopen, terwijl in Duitsland en Nederland de grootste leveranciers van geprefabriceerde producten niet de groothandels maar de installateurs zelf zijn. "Dat betekent dat de installateurs afzonderlijke installatieproducten kopen en een werkplaats hebben waar ze die producten zelf in elkaar zetten voordat ze hun geprefabriceerde oplossing naar de plek vervoeren voor de uiteindelijke installatie”, aldus Hoogenboom.

Waarna hij concludeert dat er voor fabrikanten en leveranciers nog een wereld te winnen is. "Dat betekent dat er potentieel is voor fabrikanten om ook geprefabriceerde oplossingen te leveren, zoals in het Verenigd Koninkrijk al vrij veel gebeurt”, aldus Hoogenboom.

Prefab neemt een steeds grotere grote vlucht.