Sam Strijbis werd afgelopen jaar Nederlands kampioen MBO sanitair- en verwarmingstechniek.
Sam Strijbis werd afgelopen jaar Nederlands kampioen MBO sanitair- en verwarmingstechniek.

Extra boost voor talentenwedstrijd

TALENTEN

De competitie WorldSkills Netherlands heeft een extra boost gekregen door een samenwerking met Wij Techniek. Momenteel werken beide organisaties toe naar Skills The Finals, het NK voor beroepen, op 23 en 24 maart 2023. Daar strijden ruim 300 vmbo’ers en 500 mbo’ers om zich Nederlands vakkampioen te mogen noemen in hun beroepsrichting, met onder hen een groot aantal 'jonge honden' die installateur willen worden en die graag willen laten zien waartoe ze nu al in staat zijn.

Verschillende partijen in de branche zijn bezig om jongeren te laten zien hoe aantrekkelijk een carrière in de installatiebranche kan zijn. Het werk is uitdagend, toekomstproof en de verdiensten zijn meer dan goed. De bekende trendwatcher Adjiedj Bakas liet eerder weten dat "een beginnende loodgieter in Amsterdam nu al meer verdient dan een bekende jurist. En dat is terecht, het is werk dat niet door een computer kan worden overgenomen.”
Zo bezien is het niet zo gek dat dit kwartje eindelijk lijkt gevallen, gezien de toestroom van nieuwe jongens en meiden die het vak in willen (zie het artikel op de voorpagina-red.). Maar de aandacht mag niet verslappen en daar ligt de uitdaging voor WorldSkills Netherlands dat een samenwerking is aangegaan met Wij Techniek, dat in opdracht van werkgeversorganisaties en vakbonden werkt aan de ontwikkeling van alle mensen in de technische installatiebranche.

Wedstrijden

De jaarlijkse wedstrijden die WorldSkills Netherlands organiseert, geven jonge vakmensen de kans om hun talenten te laten zien aan anderen. Dit draagt volgens beide organisaties bij aan hun trots en passie. Hans Haring, projectmanager Wij Techniek, zegt erover: “Deze wedstrijden geven, ook voor leerlingen die ze bezoeken, een goed beeld van hoe mooi het is om te werken in de installatiebranche. De samenwerking met Wij Techniek heeft ertoe geleid dat de opdrachten nog meer aansluiten op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld energieopslag, energiebesparing en verduurzaming.”

Vakwedstrijd PIE

'We helpen leerlingen juiste keus maken'

Wij Techniek is ook partner van de vakwedstrijd PIE. Dit is een wedstrijd waarin diverse vaardigheden van het vakgebied installatietechniek aan bod komen: van zelf ontwerpen, monteren en aansluiten tot klantcontact en het hanteren van een veilige werkwijze. "Voor de leerlingen en voor medewerkers in de branche geldt dat ze juist ook in de praktijk willen leren. En leerlingen die nog niet zo goed weten wat ze willen gaan doen, helpen we met deze vakwedstrijden ook om de juiste keuze te maken”, aldus Haring.


Spanning tijdens WorldSkills.