'Tarieven zelfstandige installateurs stijgen met 37 procent'

TARIEVEN

Dit jaar stijgen de tarieven van zzp'ers in de technische sectoren het hardst en daar weer van zullen installateurs en timmerlieden de tarieven het meest verhogen. Installateurs staan na machinemonteurs (plus 42 procent) op de tweede plaats met een verwachte tariefstijging met 37 procent, terwijl timmerlieden met 32 procent het 'ereschavot' compleet maken. De gemiddelde tariefstijging voor praktischopgeleiden is 10 procent, terwijl deze voor hogeropgeleide zzp'ers 7 procent is, zo blijkt uit een door arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group ontwikkeld tariefvoorspellingsmodel voor 114 beroepen.

Zowat alle prijzen stijgen momenteel en iedereen heeft daarmee te dealen. Voor veel zzp'ers is het moment aangebroken om te kijken of de tarieven omhoog kunnen en het antwoord is volmondig 'ja'. Doe je dat niet, dan schiet je jezelf in de voet.
Binnen praktischopgeleide beroepsgroepen worden de grootste stijgingen verwacht. Na de drie koplopers volgen elektriciens en elektronicamonteurs (28,5 procent), assemblagemedewerkers (28,5 procent), land- en bosbouwers (25,8 procent), lassers en plaatwerkers (24,8 procent) en vrachtwagenchauffeurs (23,9 procent).
Onder hoogopgeleide professionals is het de elektrotechnisch ingenieur die het uurtarief het hardst kan laten of zien stijgen (meer dan 20 procent).

Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter Intelligence Group, legt uit wat de reden is van de tariefstijgingen. "Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante jaar-op-jaarverhoging van 1,8 procent. Logischerwijs speelt inflatie daarin een belangrijke rol, maar ook de ontwikkeling van de vacaturegraad heeft invloed. Naarmate deze daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van het jaar daarvoor, beweegt het tarief mee."
Het rekenmodel is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp'ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad.