Afbeelding

'Inspanning is effectief, maar we zijn er nog niet'

‘Techniek is helemaal hip’ kopte De Telegraaf onlangs met chocoladeletters. Het is een kop waar menig installateur blij van is geworden. Na jarenlang eraan trekken en sleuren kiezen inmiddels steeds meer jonge mensen voor het profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE) op de vmbo. En niet alleen jongens, ook steeds meer meisjes kiezen voor een PIE-opleiding. Dat wil overigens niet zeggen dat de buit binnen is. “Dit laat zien dat onze inspanningen effect sorteren. Maar er is meer nodig”, liet Doekle Terpstra van Techniek Nederland weten.

In het schooljaar 2021-2022 nam volgens cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het aantal leerlingen met een PIE-profiel al met 2 procent toe ten opzichte van het jaar daarvoor en dat de goede weg is ingeslagen, blijkt uit de cijfers over afgelopen jaar, want in het schooljaar 2022-2023 is het aantal leerlingen met een technisch profiel PIE met 8 procent gestegen.

Meisjes

Naast een toename van het aantal jongens is volgens DUO vooral de toestroom van meisjes naar de technische vmbo-opleidingen opvallend. In het nu lopende schooljaar kozen in totaal 1.687 meisjes voor een technisch profiel, hetgeen een stijging is met 21 procent. Terpstra vindt dit logisch: “Creativiteit, samenwerken en communicatieve vaardigheden worden in onze branche steeds belangrijker. Ik vind het dus heel logisch dat meisjes en vrouwen de techniek ontdekken én er carrière maken.”

Havo en vwo blijven achter

De reden waarom Terpstra zegt dat de cijfers mooi zijn maar dat we er nog lang niet zijn, is het feit dat bij havo en vwo techniek nog niet populair is. Integendeel. “Op havo en vwo zien we nog steeds dat de belangstelling voor technische profielen afneemt. En dat terwijl het loopbaanperspectief nergens zo aantrekkelijk is als in de techniekbranche. Blijkbaar zitten de slimste studenten op het vmbo.”