Marco Engberink gelooft heilig in de Geberit AquaClean douchewc. Thuis heeft hij er ook één.
Marco Engberink gelooft heilig in de Geberit AquaClean douchewc. Thuis heeft hij er ook één.

Een handdouche in de wc is geen
douchewc, en soms nog link bovendien

Marco Engberink leeft met zijn eenmansbedrijf Max-Tech van de kennis over installaties. In die hoedanigheid komt hij soms de gekste dingen tegen, onder andere in relatie tot het fenomeen douchewc. Zijn motto is: “Ik doe het zoals het moet en niet zoals het kan.”

Marco Engberink werkt al jaren als installateur, maar legt zelf eigenlijk geen installaties meer aan. Af en toe een cv-ketel monteren of een groepenkast vervangen en natuurlijk een Geberit AquaClean douchewc plaatsen want hij is niet voor niets AquaClean Montagespecialist, maar dan heb je het aan fysiek werk wel zo’n beetje gehad. 

Tot 2011 deed hij wel gewoon installatiewerk als zzp’er, waarbij hij met behulp van inleenkrachten een aantal grote klussen heeft afgerond. Door onder andere de kredietcrisis werd het echter minder en in 2012 besloot hij het roer om te gooien. Niet langer zijn handen moesten voor zijn inkomen zorgen, maar vooral de kennis in zijn hoofd. Engberink, die van huis uit elektricien is maar zich gaandeweg heeft bekwaamd in de W-tak, is namelijk iemand die het liefst zoveel mogelijk kennis heeft van technische installaties en hij weet dat als een van de heel weinigen succesvol te vermarkten.

Particulieren

Hij legt uit: “Ik heb me toegelegd op reparatie en onderhoud van gas-, water- en elektrische installaties bij particulieren, onder meer omdat ik merkte dat er vrijwel altijd conflicten zijn tussen opdrachtgevers en installateurs of aannemers over hoe werk is uitgevoerd.”

Engberink licht toe hoe dat in de praktijk werkt. “Iemand neemt contact met mij op omdat er een probleem is in de woning met een installatie. Het gaat daarbij om alle mogelijke voorkomende storingen, maar bijvoorbeeld ook omdat er een dispuut is met een aannemer of omdat iemand een woning levensbestendig of duurzaam wil maken. Het komt erop neer dat een consument met een bepaalde vraag zit en dan kom ik in touw voor advies.”

'Ik neem de tijd'

“Bij een afspraak neem ik altijd de tijd. Ik loop rustig door de woning, onderzoek wat het probleem is en leg dat vervolgens de klant voor met een oplossing en op basis daarvan gaan we kijken hoe we verder gaan. Het eerste informatiegesprek breng ik ook in rekening, want advies is niet gratis, daar ben ik heel helder in. Ter plekke maak ik de factuur op en die wordt tegenwoordig gelijk aan tafel overgemaakt. Dan zijn er ook geen discussies meer over de rekening.” 

Kennis is macht

Engberink had daarbij snel door dat kennis ook in dit geval macht is. “Ik ben begonnen als elektricien en deed het loodgieterswerk er in eerste instantie bij. Ik weet nog goed dat mijn oom mij in 2005 aanbood zijn loodgietersbedrijf over te nemen en dat ik gezegd heb ‘Ik ben geen loodgieter, ik ben elektricien.‘ Maar toen ik later voor mezelf begon, bestond 80 procent van mijn werk uit loodgieterswerk.”
“Lang verhaal kort: ik heb alle mogelijke diploma’s en erkenningen op zowel W als op elektriciteitsgebied gehaald en voor alle vakgebieden ben ik ook keurmeester. Ik hou mijn kennis nauwgezet op peil. Als er iets nieuws is, dan ga ik ervoor. Inmiddels ben ik ook specialist in bijvoorbeeld contra expertise en ben op de hoogte van de normeringen van waterinstallaties. Ik ken de inhoud van het bouwbesluit ook goed.”

Gasketelwet

En er is meer. Naast zijn adviserende activiteiten zit hij in de examencommissie van Wij Techniek, hij is docent met als specialisme de integratie van E en W op het Deltion College in zijn woonplaats Zwolle en hij is praktijk-auditor namens Dekra op het gebied van de norm BRL 6000-25 (de certificeringsregeling koolmonoxidepreventie, de zogenoemde gasketelwet). In de laatste hoedanigheid zat hij tevens in de adviescommissie van de regering. “Ik had eind vorig jaar een volle agenda met advieswerk op het gebied van de gasketelwet, maar minister Ollongren heeft die uitgesteld naar 1 januari 2023 met als gevolg dat iedereen weer op zijn handen is gaan zitten. Begrijpelijk overigens, want de erkenning kost 1800 euro per jaar en het is zonde geld als je er nog niets aan hebt.”

Groot fan

Als slokop van kennis heeft hij ook alle cursussen die Geberit geeft gevolgd, waaronder die tot Geberit AquaClean Montagespecialist. Allereerst omdat hij nu eenmaal van alles het naadje van de kous wil weten, maar ook omdat hij een groot fan is van de Geberit AquaClean douchewc alsook van alle leidingsystemen en gereedschap van Geberit, waaronder het nieuwe aanvoersysteem Geberit FlowFit. “Dat is een ideaal systeem, want voor alle kleine werk heb je eigenlijk maar één bek nodig. Dat scheelt geld en gedoe.”

Vanaf de zijlijn

Het fenomeen Geberit AquaClean douchewc kende hij al enige tijd, maar vanaf de zijlijn. “Je ziet nu dat Geberit er veel aandacht aan besteedt en daardoor willen of overwegen steeds meer mensen een douchewc. Via het systeem dat Geberit hanteert met de montagespecialisten heb je een bepaald rayon en dat is echt goud want ik word nu regelmatig benaderd. Leidingwerk installeren doe ik niet meer, maar dit is zo’n mooi product met bovendien een aantrekkelijke marge dat ik hier voor wil gaan.”

Bijzondere situaties

Bij iedereen die hem belt, gaat hij keurig langs. Hij beziet de situatie, brengt een offerte uit en laat ook in dit geval de klant de rekening voor advies voldoen, waarbij hij dat bedrag aftrekt van de uiteindelijke factuur in het geval het tot aanschaf komt. En bij dat advieswerk loopt hij tegen zeer bijzondere situaties aan. “Ik kom regelmatig bij mensen van buitenlandse komaf die reinigen met water gewend zijn, maar die geen douchewc hebben. Dan hebben ze zelf iets in elkaar geknutseld, met een t-stuk en een kraantje of een handdouche in het toilet. Dat kan natuurlijk niet, want daarmee voldoet het systeem niet meer aan de eisen die de drinkwaterwet stelt. Het is alleen mogelijk wanneer je er een atmosferische onderbreker tussen plaatst, maar dat gebeurt in de praktijk nooit.”

Afkeuren

Wanneer hij zoiets constateert, dan keurt hij de installatie af. Ik leg de klant uit wat het probleem is en laat weten dat er iets aan moet worden gedaan. Dat leg ik ook uit op de factuur, want mocht het leiden tot een echt linke situatie dan kan niemand zich erachter verschuilen dat ik niks heb gemeld. Met waterbedrijf Vitens dat actief is in de omgeving van Utrecht heb ik wat lijntjes lopen bij wie ik gevallen zie wanneer er sprake is van een echt gevaarlijke situatie. Het is dan aan hen om er wat mee te doen, maar ik heb het in elk geval gemeld.”

Zo moet het niet.