Afbeelding

Hoe schoon ben jij na een toiletbezoek?

Praten over de wc-gang mag geen taboe zijn. Zeker niet als je weet dat er naar schatting 200 miljoen bacteriën op je handen meereizen na een toiletbezoek. Veel mensen nemen zelfs de moeite niet om deze passagiers eraf te wassen. Wereldwijd is Nederland de hekkensluiter als het gaat om hygiëne; slechts de helft van de mensen wast de handen na een wc-gang. De andere helft van de Nederlanders geeft u dus gewoon een hand waarop het wemelt van de bacteriën. Hoeveel schoner zou het zijn als we daar eens meer aandacht voor hebben én bovendien ons onderlichaam reinigen met water. Door een douchewc kunt u de aanrakingen tijdens een wc-bezoek tot een minimum beperken. U hoeft slechts de kraan, deurklink en de wc-bediening aan te raken om volledig ontlast en schoon te worden.  

Hygiëne staat steeds hoger op de agenda. En niet alleen om de kans op infecties te verminderen. Recent onderzoek toonde aan dat 90% van de horecabezoekers een schoon toilet belangrijker vindt dan een goede service. En toch is er gêne als er over de wc-gang, een douchewc of een bidet gesproken wordt. Enigszins lacherig kijken wij Nederlanders aan tegen het reinigen met water, terwijl de billen laten schoonmaken door de AquaClean WhirlSpray (waterstraal) het beste resultaat oplevert. Het is een ‘cultuurdingetje’ wordt al snel gezegd. Maar is dat ook zo? Neemt u de hand aan wanneer u weet dat de ander deze na zijn wc-gang niet heeft gewassen? De meesten zullen toch aarzelen. En terecht! De wc-bacteriën worden namelijk overgedragen op gemiddeld vijf voorwerpen en veertien keer van hand-tot-hand. Als je het aantal aanrakingen op de wc kunt beperken, dan zullen er ook minder bacteriën naar je toetsenbord, de collega’s, het koffiekopje en de deurklinken worden overgebracht. Alleen al vanuit dat perspectief is het goed als er in Nederland een cultuuromslag plaatsvindt en zou je billen laten wassen met water de nieuwe norm moeten worden. Je wast tenslotte je handen ook met water en niet met een papiertje. 

Een gesprek over het wc-bezoek hoort niet in de taboesfeer! Mensen kunnen het vies vinden, maar juist dat is een goede reden om erover te praten. Door de afkeer van vieze luchtjes en ontlasting zou het gesprek op gang moeten komen. Wat vindt u belangrijk op de wc? Tien-tegen-een dat mensen hygiëne en een neutrale geur aangeven. En niet alleen thuis. Ook op kantoor. Niemand wil de geur van de voorganger ruiken en vochtige doekjes zijn ook meestal niet voorhanden. Hoeveel prettiger zou het zijn als de wc de geuren afzuigt, vooral ook omdat de wc’s op kantoren vaak net naast de keukenunit geplaatst worden. En met schoon gedouchte billen zit het toch net iets lekkerder achter het bureau.