De investering in zonnepanelen moet kunnen worden terugverdiend.
De investering in zonnepanelen moet kunnen worden terugverdiend. Hans Peijs

Geen btw op zonnepanelen

Om de verkoop van zonnepanelen nog meer te stimuleren, geldt vanaf 1 januari een btw-tarief van nul procent. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning. Als leverancier of installateur bereken je de factuur dus met 0% btw.

Met een woning wordt bijvoorbeeld ook de garage, schuur, tuin of vakantiewoning bedoeld. Wanneer je zonnepanelen installeert op of bij een bedrijfspand waar ook een woonbestemming op zit en de zonnepanelen voor de woning worden gebruikt, dan mag je ook nul procent btw op de factuur rekenen.
Het moment waarop je de factuur verstuurt, bepaalt met welk btw-tarief je rekent. De hoofdregel is: wanneer je de factuur in 2022 verstuurt, dan reken je met 21 procent. Ook wanneer de levering plaatsvindt in 2023. Verstuur je de factuur in 2023, dan reken je met nul procent.

Onder installatie valt niet alleen de bevestiging van de zonnepanelen. Werkzaamheden die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen vallen ook onder de installatie. Bijvoorbeeld het aanleggen van kabels, het aanpassen (en de ombouw) van de meterkast in verband met de aanschaf van zonnepanelen, de levering van elektrakabels, (micro) omvormers, montagemateriaal, producten om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen (zonnepaneelsteunen) en zogenoemde optimizers.

Wij Techniek gaat over op eHerkenning

Sinds begin november heeft Wij Techniek de veiligheid en infrastructuur van de onlinediensten geoptimaliseerd. Hierdoor is het nu voor een aangesloten bedrijf mogelijk om middels eHerkenning met één account toegang te krijgen tot alle diensten van Wij Techniek.

Voor brancheorganisatie Techniek Nederland is dit een belangrijke ontwikkeling op het vlak van zogenoemde sectordigitalisering. In samenwerking met Wij Techniek bouwt Techniek Nederland met eHerkenning aan dé standaard voor veilig identificeren bij de overheid en sectororganisaties. Deze optimalisatie is ook toekomstgericht, want met deze standaard wordt het ook mogelijk om gemakkelijk gebruik te maken van diensten van andere sectororganisaties.

Wij Techniek werkt aan de ontwikkeling van álle mensen in de technische installatiebranche. Dit doen ze in opdracht van en in samenwerking met de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en FNV Metaal en de werkgeversorganisaties NVKL en Techniek Nederland.  

Om toegang te krijgen, heeft een ondernemer wel eHerkenning niveau 3 nodig. Hoe dat werkt en wat er voor bedrijven verandert valt te lezen op de website van Wij Techniek: www.wij-techniek.nl/account.