Afbeelding

Ongevallen kosten 27 miljard euro per jaar

De maatschappelijke kosten van verkeersongevallen in 2020 zijn geschat op 27 miljard euro. Dit blijkt uit een onderzoek dat het bureau W2Economics heeft uitgevoerd in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De geschatte kosten zijn hoger dan in voorgaande jaren. Dit komt vooral omdat mensen er meer waarde aan hechten om verkeersveiligheidsrisico’s te verkleinen. 

In het Mobiliteitsbeeld 2019 van het KiM werden de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen voor 2018 nog geschat op ongeveer 17 miljard euro met een bandbreedte van 16 tot € 19 miljard (prijspeil 2018). De kosten van verkeersongevallen zijn ook veel hoger dan andere maatschappelijke kosten van verkeer, zoals de filekosten en kosten van emissies. Voor 2019 bedroegen deze kosten naar schatting respectievelijk 3,3 miljard en 11 miljard euro. 

Immateriële kosten

Volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) betreft ongeveer drie kwart van de totale kosten immateriële kosten. Daarna is schade aan voertuigen de grootste kostenpost (14% van de totale kosten). Andere kostenposten zijn medische kosten, productieverlies, afhandelingskosten en filekosten. In Nederland zijn de kosten van verkeersongevallen hoger dan in de meeste andere Europese landen. In Europa lopen de kosten uiteen van 0,4% tot 4,1% van het bbp. De verschillen komen vooral door verschillen in methoden om de kosten te bepalen.