Afbeelding

Mobiliteit in binnensteden
gaat volledig op z'n kop

MOBILITEIT

In het centrum van steeds meer gemeenten mag je vanaf 2025 niet meer komen met een bestelbus op diesel omdat er een milieuzone - ook wel zero-emissiezone genoemd - is ingevoerd. En dat aantal stijgt snel. Reden dus om, als je regelmatig in een van die stadscentra komt, na te denken over een alternatief.

2025 is nog ver weg, maar voor iedere installateur die nu een nieuwe bestelbus aanschaft is het een jaartal waar degelijk rekening mee moet worden gehouden. Immers, een bestelbus gaat langer mee dan twee jaar, maar als je er over twee jaar weinig of niets meer aan hebt, is het weggegooid geld.

Vier steden

Op dit moment hebben vier steden een milieuzone voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden. Dit zijn: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Vijftien Nederlandse gemeenten hebben momenteel een milieuzone voor dieselvrachtauto’s (dus nog niet voor bestelauto’s). Dat zijn: Amsterdam , Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat onlangs weten: “Ik reken erop dat er snel meer volgen.” Daar kun je dan ook gerust van uitgaan.

Milieuzones

In januari 2020 zijn de regels rond milieuzones veranderd en geldt in heel Nederland een nieuw, geharmoniseerd systeem van milieuzones. Reeds bestaande milieuzones zijn sinds 29 oktober 2020 volgens dit systeem ingericht. Enkele belangrijkste punten uit het systeem voor eigenaren van personenauto’s:
- De milieuzone geldt alleen voor oudere dieselvoertuigen, benzineauto’s worden niet geweerd.
Tot 2025 kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 3 of hoger.
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger.
Vanaf 2025 worden de normen strenger en kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger (in 2025 gaat het om voertuigen van 20 jaar en ouder).
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 5 of hoger (in 2025 gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder).

Emissieklasse

De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig. De emissieklasse van elke auto is te vinden in de Milieuzonecheck op milieuzones.nl.

De spelregels zijn: Euro 5-bestelwagens hebben nog tot en met 31 december 2026 toegang tot zero-emissiezones en euro 6-bestelwagens nog een jaartje langer en nieuwe voertuigen met een Euro 5- of 6-emissienorm mogen vanaf 1 januari 2025 de zero-emissiezones niet meer in.

Nadenken

Hoe dan ook is helder dat het met bestelauto's die rijden op diesel (en eigenlijk ook personenauto's) vrijwel gedaan is, helemaal gezien de prijzen die er zijn. Dit betekent automatisch dat installatiebedrijven moeten gaan nadenken hoe ze in de toekomst binnensteden nog kunnen bereiken. In Amsterdam experimenteert ENGIE met elektrische bakfietsen en in de hoofdstad en Utrecht maken de installateurs van Feenstra Verwarming hiervan gebruik. Maar er zijn ook andere alternatieven, zoals de elektrische Carver Cargo (zie foto). Die is niet alleen praktisch, maar ziet er ook nog eens leuk uit.
Natuurlijk is waar dat deze oplossingen alleen werken als het tot de mogelijkheden behoort. Een werkplaats in een bakfiets, dat gaat ‘m niet worden. Dan is een elektrische bestelbus een goed alternatief. Maar hoe dan ook gaat de wereld van de mobiliteit voor installateurs die moeten werken in (binnen)steden de komende jaren op de schop.