Afbeelding

Hoe voorkom je meerwerk?

Meerwerk levert vaak discussies op. Kan je meerwerk voorkomen? En, hoe moet je hier als installateur mee omgaan? Over de laatste vraag heeft de Hoge Raad zich afgelopen zomer uitgesproken. Al was het geen spectaculaire uitspraak, het verschaft wel duidelijkheid hoe (onder)aannemers om moeten gaan met meerwerk.

Stel u verbouwt een badkamer en na de sloop van de oude tegels blijkt dat er veel meer leidingwerk vervangen moet worden dan vooraf gedacht. Dan kan dat leiden tot extra uren en natuurlijk de vraag: wie gaat dat vergoeden? Het antwoord hierop is dat u als installateur de opdrachtgever moet wijzen op de noodzaak van de extra werkzaamheden en de prijsverhoging (BW art. 7:755). Daarbij hoeft u overigens nog geen reƫle inschatting van de kosten te geven, een waarschuwing volstaat. Er wordt daarbij wel onderscheid gemaakt tussen professionele opdrachtgevers en particulieren. Is de opdrachtgever een woningbouwcorporatie of een hoofdaannemer dan heeft u ook recht op vergoeding van de extra uren zonder dat u waarschuwt. Van een hoofdaannemer mag namelijk verwacht worden dat deze kennis van zaken heeft en de prijsverhoging begrijpt. Al is het voor de goede verstandhouding wel erg wenselijk om dit met elkaar af te stemmen. Particulieren worden door de wet beter beschermd omdat van hen niet hetzelfde inzicht wordt verwacht. Constateert u dat meerwerk noodzakelijk is dan wijst u de opdrachtgever daarop, zodat deze kan beslissen over de gewenste en noodzakelijke veranderingen en de kosten die daaraan verbonden zijn. Doet u dat niet dan kunt u fluiten naar de (extra) centen.

Waarschuwen voor meerkosten is dus een punt van aandacht. Zeker bij verbouwingen met particuliere opdrachtgevers. Niet alleen vanwege de rechtspositie, als installateur komt u achter de wand nogal eens creatieve oplossingen en verrassende bouwconstructies tegen. Daarom is het altijd verstandig om de opdrachtgever te laten zien wat u tegenkomt en welke werkzaamheden u uitvoert. Maar ook om met hen mee te denken en te kiezen voor kwaliteitsproducten en slimme oplossingen die installatietijd besparen. 

Nu de kosten voor arbeid zo hard stijgen, bewijzen systemen als Geberit GIS dubbel hun waarde. Met behulp van Geberit GIS kunnen door toepassing van GIS profielen, installatie-elementen en systeembeplating in een paar stappen complete sanitairwanden gemaakt worden. Een enkele persoon kan dankzij de eenvoudige draagconstructie-verbindingstechniek de volledige montage (of prefab) alleen uitvoeren. U kunt hierdoor op voorhand veel beter het aantal werkuren inschatten en meerwerk voorkomen. Maar ook voor het ombouwen van een conventioneel closet naar een wc met waterreiniging (AquaClean douchewc) biedt Geberit slimme oplossingen. Zoals de Geberit AquaClean voorzetplaat die zichtbare aansluitleidingen afdekt en waardoor er geen hakwerkzaamheden in de bestaande wandconstructie nodig zijn. Dat is slim bekeken.