Afbeelding

KIN Installatietechniek overgenomen door BINK

TOPINSTALLATEUR

KIN Installatietechniek is op 1 januari van dit jaar overgenomen door BINK. BINK Installatietechniek is de naam van de B.V. maar we positioneren ons als één merk: BINK. Door de krachten te bundelen ontstaat een sterke organisatie die het complete dienstenpakket voor de bouw en het beheer van gebouwgebonden installaties aanbiedt. In Kaatsheuvel, tegenover de Efteling, heeft BINK onlangs het voormalige kantoor van de Rabobank betrokken als uitvalsbasis voor het werkgebied rondom Tilburg, Waalwijk en Den Bosch.

KIN Installatietechniek kun je met een gerust hart een begrip noemen in Brabant en de wijde omtrek. Het bedrijf bestaat ruim een eeuw en met name de afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet; de onderneming groeide de afgelopen jaren uit tot een professioneel en financieel sterk installatiebedrijf met meer dan 65 medewerkers. 

Ideale partner

Naar dit soort bedrijven wordt vaak gelonkt als ideale partner om over te nemen en dat is precies wat is gebeurd: BINK heeft per 1 januari afgelopen jaar KIN Installatietechniek voor de volle 100 procent overgenomen. BINK, gevestigd in Sprundel, is een familiebedrijf dat sinds 1979 is uitgegroeid van een eenmanszaak naar een betrouwbare technisch dienstverlener met tot dit jaar drie specialismen: elektrotechniek, beveiligingstechniek en solar. En daar is nu met de overname van het installatiebedrijf werktuigbouwkunde aan toegevoegd.

Grote ambitie

'One-stop-shopping steeds belangrijker'

Ralph Bink, DGA van de BINK, zei eind vorig jaar over de aanleiding het volgende: “Onze strategie voor de komende jaren omvat een grote ambitie. Door toenemende klantverwachtingen en de vraag naar kennis en slagkracht is het nodig dat we groeien en nog professioneler worden. Integratie van gespecialiseerde bedrijven is daarbij een logische stap.” Na de samenvoeging is een organisatie ontstaan met circa 220 medewerkers en de organisatie verwacht een jaaromzet te genereren van ruim 55 miljoen euro.

Met elkaar optrokken

Bij de overname van KIN door BINK speelt mee dat de twee bedrijven in het Brabantse al regelmatig met elkaar optrokken. Jan Allewijn, voormalig directeur KIN Installatietechniek, zei daarover eind vorig jaar: “De combinatie is voor onze relaties en medewerkers niet onbekend. We groeiden de afgelopen jaren sterk naar elkaar toe. We trekken al geruime tijd samen op in de markt en werken samen aan mooie projecten. De contacten die daarbij zijn ontstaan, voelen goed.” En deze contacten hebben dus geleid tot een volledige overname, waarbij sinds kort ook een nieuw bedrijfspand is betrokken op een schitterende locatie: pal tegenover het Efteling Hotel, in een markant pand dat voorheen eigendom was van de Rabobank.

Een goed idee

Paul Laurensse, die sinds begin juli aan boord is, is het gezicht van de projectafdeling Installatietechniek en hij legt vanuit zijn expertise van opdrachtgevers uit waarom de overname vanuit hun perspectief een goed idee is. “Je ziet steeds vaker dat onze opdrachtgevers het complete installatievraagstuk bij één partij willen neerleggen. One-stop-shopping, inderdaad, dat wordt steeds belangrijker. BINK had nog geen installatietak, daar is de directie echt naar op zoek gegaan en de overname van KIN Installatietechniek is daarbij volstrekt logisch.”

Goed opgepakt

Laurensse merkt nu al regelmatig in het veld dat de overname door de markt goed wordt opgepakt. “We vertellen natuurlijk overal waar mogelijk dat deze overname is gedaan en menig opdrachtgever reageert daar zeer positief op. ‘Jullie deden al de E en nu ook de W: hé, dat is fijn, dan kunnen we nu de volledige opdracht bij jullie neerleggen', is een reactie die we regelmatig horen en daar is het natuurlijk om te doen. Wat we trouwens ook zien, is dat opdrachtgevers BINK ook weten te vinden voor alleen W-installaties. Dat blijven we uiteraard ook doen.”

BINK bedient een brede markt, zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers en zowel woningbouw als utiliteit. Laurensse vertelt: "Onze toegevoegde waarde zit in de kennis die we hebben op het gebied van hoogwaardige installatietechniek. We richten ons op de complexere installaties in bijvoorbeeld kantoor- en bedrijfspanden, zwembaden en onderwijs- en zorggebouwen. Op onze vestiging in Alphen aan de Rijn doen we daarnaast ook gestapelde woningbouw. We zoeken dan ook daar de projecten waar onze kennis nodig is. We willen dus voor onze opdrachtgevers echt toegevoegde waarde leveren door kennis aan de voorkant in te brengen. Vaak gebeurt dat binnen een bouwteam, maar we kunnen ook goed mee op de aanbestedingsmarkt. Ik ben zelf heel erg van partnership en dat past naadloos bij de filosofie van BINK. Onze opdrachtgevers zijn professionele partijen die behoefte hebben aan een langetermijnpartner voor het realiseren én beheren van hun technische installatie. Dat laatste is erg belangrijk. Wij staan voor de volle 100% achter dat wat we installeren; niet alleen op het moment dat het klaar is, maar ook de jaren erna. Om die reden gaan projecten en service bij ons hand-in-hand."

Werkgebied

Wat betreft het werkgebied zegt hij: “Vanuit Kaatsheuvel richten we op circa een uur reistijd naar ons project, met langere reistijden maak je medewerkers niet gelukkig. Voordeel is dat we naast Kaatsheuvel ook vestigingen hebben in Alphen aan den Rijn en in Sprundel, daarmee bedienen we een groot deel van Zuid- en West-Nederland. 

Nieuwe medewerkers

"Bij een groeistrategie horen nieuwe medewerkers en net zoals overal in Nederland is dat ook hier een uitdaging. Om die reden geloven we in goede samenwerking met scholen om de jeugd te enthousiasmeren voor techniek. Dit doen we onder andere door open dagen en gastcolleges te organiseren voor scholen. Daarnaast zijn wij initiatiefnemer van Tech Talents, een samenwerkingsverband van vier bedrijven opgericht om jongeren te begeleiden in hun technische loopbaan."

Goede samenwerking

Geberit heeft al jaren een goede samenwerking met KIN Installatietechniek en die wordt natuurlijk doorgezet. Accountmanager Jorn van Kampen zegt daarover: “BINK had nog geen W-tak, dus tussen BINK en Geberit was nog geen connectie. Maar KIN Installatietechniek is al jarenlang een trouwe loyale relatie van Geberit en natuurlijk gaan we die continueren.”

Afbeelding
Afbeelding