Controle van de kwaliteit van geleverd werk kan bijvoorbeeld op een tablet worden vastgelegd.
Controle van de kwaliteit van geleverd werk kan bijvoorbeeld op een tablet worden vastgelegd.

Installateur komt niet meer weg met foutjes

WETGEVING

Veel installateurs denken dat de Wet kwaliteitsborging (Wkb) niet voor hen van toepassing is omdat ze veelal, of altijd, onderaannemer zijn. Dat is een grove misvatting. Voor de wet zijn ze aannemer, ook als ze onderaannemer zijn en dus moeten ook zij na invoering van de wet op 1 juli voor in eerste instantie alleen nieuwbouw bewijzen dat ze kwaliteit leveren.

Bewoners en gebruikers willen kwalitatief goede gebouwen. Bijvoorbeeld met een goede brandveiligheid en een laag energieverbruik. De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat hiervoor zorgen.

Bouwkaliteit verbetert

De Wkb moet ervoor zorgen dat de bouwkwaliteit verbetert en de opdrachtgever een sterkere positie krijgt. Van het vooraf toetsen van bouwplannen voor vergunningsplichtige werken, wordt overgeschakeld naar controle op de bouwplaats door onafhankelijke kwaliteitsborgers. Zij toetsen de plannen, tekeningen en werkzaamheden en controleren bij oplevering het functioneren van installaties en gebouwen.

Stapsgewijs

Geen onderscheid tussen hoofd- en onderaannemer

De Wkb zal vanaf 1 juli volgend jaar niet direct gaan gelden voor verbouwprojecten. Voor de verbouwactiviteiten zal de Wkb verder worden uitgesteld en ingaan per 1 januari 2024. Dit uitstel volgt omdat er onder andere zorgen zijn dat er te weinig kwaliteitsborgers beschikbaar zijn. Tevens kunnen door deze stapsgewijze invoering bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw. Verbouwingen van woningen en kleine kantoren zullen pas op 1 januari 2024 onder de Wkb gaan vallen.

Geen onderscheid

Techniek Nederland wijst erop dat veel installateurs ten onrechte denken dat de gevolgen van de wet aan hen voorbijgaat omdat ze onderaannemer zijn, maar de wet maakt geen onderscheid tussen hoofd- en onderaannemer. "Het vergunningstraject en het inschakelen van kwaliteitsborgers komt vaak op het bordje van de hoofdaannemer terecht, maar ze krijgen op het werk wel te maken met kwaliteitsborgers. Ze blijven ook aansprakelijk voor een slecht werkende cv-installatie of een wandcontactdoos die per abuis niet is geplaatst. En aannemers zullen hen vaker vragen om in dossiers aan te tonen dat kwaliteit is gevalideerd”, laat Techniek Nederland weten.
Techniek Nederland benadrukt dat een nieuwe datum geen afstel is, maar uitstel. Het devies blijft volgens de brancheorganisatie: als aannemer en installateur gewoon eens proberen of de regelgeving in de praktijk werkt.