Afbeelding

Consumentenbond wil dat ACM optreedt
tegen malafide loodgieters

Een groep malafide ondernemers maakt ernstig misbruik van de personeelskrapte in de installatiebranche (en ook andere branches), waardoor de goede naam van professionele installateurs te grabbel wordt gegooid. De Consumentenbond waarschuwt hiervoor en wil dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingrijpt.

Honderdduizenden mensen die een loodgieter nodig hebben voor een spoedreparatie beginnen de zoektocht op Google. De eerste hits die opduiken zijn advertenties en achter de namen die opduiken blijken complete organisaties te huizen van personen die het niet zo nauw nemen met de regels. En wees eerlijk, de tekst 'Loodgieter in (naam van de plaats waar je woont), betrouwbaar en vakkundig' roept vertrouwen op. Maar de loodgieter die uiteindelijk komt, komt doorgaans niet uit de woonplaats en is vaak een oplichter. Onlangs verscheen er een paginagroot artikel in De Telegraaf over een vrouw die voor 1600 euro is opgelicht. En of ze meteen maar even wilde afrekenen.

De Consumentenbond voert al tijden strijd tegen deze malafide bedrijven. De bond heeft eerder succesvol de strijd aangebonden tegen malafide slotenmakers door aan de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) te vragen hiertegen op te treden en die vraag ligt er nu ook voor loodgieters. Het lijkt er volgens de bond op dat de slotenmakers nu de installatiebranche hebben ontdekt.

Op de website informeert de Consumentenbond welke werkzaamheden een loodgieter verricht en er staan tips onder de noemer 'Hoe vind je een goede loodgieter?' Onder andere door vrienden en bekenden te vagen of zij een loodgieter kunnen aanbevelen en door altijd te kiezen voor een vakman die is aangesloten bij Techniek Nederland. "Leden van Techniek Nederland hebben de juiste kennis en apparatuur in huis", is een advies, en er wordt ook gewezen op de onafhankelijke geschillencommissie. Plus: "Zoek je een loodgieter via een zoekmachine, pas dan op voor loodgieters die bovenaan in Google staan. Dit zijn vaak leadbedrijven. Kijk naar de kleinere lokale loodgieters als je verder naar beneden scrolt."