Voor de Gasketelwet (die er echt aankomt) begint tijd te dringen

Brancheorganisatie Techniek Nederland maakt zich zorgen over het feit dat veel installateurs nog niet bezig zijn met de Gasketelwet. "Er is nog een flink peloton van bedrijven dat niet op snelheid ligt met hun CO-certificering. Daar maak ik me zorgen over. Het is écht niet verstandig om nu nog af te wachten. Denkt u dat 1 april nog ver weg is? Verwacht u dat het wel zal loslopen met die wettelijke verplichting? Dan vergist u zich."

Dit schrijft voorzitter Doekle Terpstra op de website van Techniek Nederland. Na vijf keer uitgesteld te zijn, is de finishlijn in zicht: de wet wordt 1 april volgend jaar van kracht en dat is geen grap. Vanaf 1 april móét een bedrijf dat aan een cv-ketel, geiser of gashaard werkt in het bezit zijn van het wettelijke CO-certificaat.
Terpstra is blij met de certificering, want dat zorgt ervoor dat personen die niet gekwalificeerd zijn niet meer aan gasgestookte installaties mogen werken. "Uw vakmanschap krijgt eindelijk de (wettelijke) status die het verdient. Gasverbrandingsinstallaties moeten geen knutselproject zijn voor goedwillende hobbyisten en onbetrouwbare beunhazen. Dat uitgangspunt is nu vastgelegd in de wet", aldus Terpstra.
Ondernemers die niet beschikken over een certificaat zijn vanaf 1 april in overtreding zodra ze met een gastoestel aan de slag gaan.