Afbeelding

'Drugsniveau hoger dan 2%'

Verkeersveiligheidsorganisatie SWOV gaat ervan uit dat het drugsniveau onder automobilisten veel hoger is dan de 2 procent waarvan over het algemeen wordt uitgegaan. De laatste cijfers dateren immers van 13 jaar terug en er is natuurlijk het nodige gebeurd op dit gebied.

Dit schrijft Martin Damen, directeur van het wetenschappelijk verkeersveiligheidsinstituut SWOV. Hij pleit voor een nieuwe methode en zegt daarover: "Zo’n methode ontwikkelen en uitvoeren kost veel geld én veel schaarse politiecapaciteit. Moet je het daarom niet doen? Ik bepleit het omgekeerde: juist als we weten waar de grootste verkeersveiligheidsrisico's zitten, kunnen we prioriteiten stellen en de schaarse politiecapaciteit efficiënt inzetten."

Damen zegt dit in het kader van de zogeheten Road Safety Days van Roadpol: een campagne van de Europese (verkeers)politiekorpsen om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid. De campagne doet een appel op weggebruikers om zich veilig te gedragen.
Een ander speerpunt van de campagne is ‘snelheid’, waaronder de verlaging van de snelheidslimiet van 50 naar 30 km/uur. Hierover schrijft hij: "30 is het nieuwe 50. Uit steeds meer landen horen we geluiden om de snelheidslimiet binnen de bebouwde kom van 50 km/u naar 30 te verlagen. Maar rijsnelheden veranderen niet door alleen de limiet te veranderen of door de verkeersborden om te wisselen. Laat staan dat het er ineens veiliger op wordt. We weten dat snelheidshandhaving op ongeloofwaardig ingerichte wegen niet te doen is. Het begint dus allemaal bij de weginrichting."