Afbeelding

Mercedes-Benz eVito voldoet
prima, maar is geen uitblinker

RIJIMPRESSIE

Je kunt het helemaal niks vinden, zo'n elektrische bestelauto, maar er is een gerede kans dat niet pas vanaf 2030 maar al eerder in de EU alleen nog maar elektrische bestelauto's worden geproduceerd. Het jaartal 2026 is al genoemd. Dus of je nu wilt of niet, je ontkomt er niet aan. In dat kader is het tijd voor een rijimpressie van de Mercedes-Benz eVito.

De vernieuwde Mercedes-Benz eVito is een omgebouwde Tourer, een omgebouwde Mercedes-Benz personenauto dus. Dat was nodig omdat de accu van 41,4 kWh veel te klein was. Dat is nu enigszins rechtgetrokken met een accupakket dat goed is voor 66 kWh, met volgens de fabrikant een bruikbare capaciteit van 60 kWh en dat is weer goed voor een bereik van 280 kilometer. Het koppel hierbij is 360 Nm, waarmee de auto vlot genoeg is, ook vanaf nul. Mercedes geeft een topsnelheid op van 100 km/h, dat optioneel kan worden aangepast op 80 of 120 km/h. Dat laatste is een advies dat we nu alvast willen meegeven, want beter wat overhouden dan tekortkomen als je het nodig hebt.

En nu gaan we even met letters goochelen. De bedrijfsstrategie van de auto zorgt voor een zo rendabel mogelijk energiegebruik: met de drie rijprogramma's 'E+', 'E' en 'C' en de vijf recuperatiefasen 'D-', 'D', 'D+', 'D++' en 'D Auto' kunt u het stroomverbruik en daarmee de actieradius optimaliseren. Bij de recuperatie wordt energie teruggewonnen als het voertuig wordt vertraagd.
Dit hele systeem bedien je met peddels die achter het stuur zitten. Geloof ons: peddels zijn namelijk veel beter te doceren dan een knop. Er is overigens ook een automatische stand, die gebruikmaakt van de informatie van de verschillende veiligheidssystemen.

Opladen doe je zo

Dankzij het Combined Charging System (CCS) is de eVito bij oplaadpalen niet kieskeurig en laadt even goed met max. 11 kW en wisselstroom (AC) als met max. 50 kW en gelijkstroom (DC) op. Hiermee kan de standaard hoogspanningsaccu (66 kWh) bij een DC-snellaadstation in slechts 35 minuten van 10 tot 80 procent opladen. 

Prima bok

Voorin zit je op een prima bok. Per definitie is een Mecedes-Benz luxe en daar doet deze eVito niet voor onder. Maar wil je het allemaal wat luxer dan moet de portemonnee worden getrokken, want bijvoorbeeld elektrisch verwarmbare en verstelbare buitenspiegels, een verwarmbare bestuurdersstoel, airconditioning, regensensor, boordcomputer en een multifunctioneel stuurwiel zijn alleen bij te bestellen.