Afbeelding
Hans Peijs

'Mensen met warmtepomp kunnen dupe worden van regeringsbeleid'

REGERINGSBELEID

Dat het kabinet kiest voor meer prikkels om energie te besparen en te verduurzamen, vindt brancheorganisatie Techniek Nederland prima, maar gelijktijdig moet er wel sprake zijn voor een haalbare uitvoering van de verduurzamingsplannen. "Essentieel daarbij is een meerjarig handelingsperspectief met duidelijke investeringsplannen. Een voorspelbare en gelijkmatige opdrachtenstroom biedt de beste garanties voor een zo efficiënt mogelijk energietransitie", laat de organisatie weten.

De brancheorganisatie meldt dit nadat het de Miljoenennota heeft door gevlooid op alle gevolgen voor installateurs en de installatiesector.
Techniek Nederland begrijpt volledig dat het kabinet kiest voor compensatie voor de snel oplopende energierekeningen, maar heeft gelijk wél zorgen over de manier waarop dit gebeurt. "In de plannen van het kabinet betalen consumenten (tot aan het plafond) voor gas een prijs die relatief laag ligt, terwijl die voor elektriciteit juist relatief hoog is. Mensen met een warmtepomp kunnen hiervan de dupe worden. Het kan straks namelijk goedkoper zijn om de warmtepomp uit te schakelen en alleen op gas te stoken. Dit kan de gewenste versnelling van de energietransitie in gevaar brengen."

De regering zet tevens zwaar in op verdere verduurzaming van bedrijven. Dit betekent onder andere aanscherping van de CO2-heffing.Invoeren van een CO2-minimumprijs, aanpassing van de energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie en meer bedrijven moeten vanaf 2023 voldoen aan de energiebesparingsplicht.