Afbeelding

Praat jij met de aannemer over de badkamer?

Hoeveel tijd kunt u besteden aan het realiseren of renoveren van een badkamer? Waarschijnlijk veel minder uren dan u denkt of wilt. Een kleine inventarisatie leert dat er per jaar zo’n 650.000 nieuwe badkamers gerealiseerd moeten worden en daar komen de toiletten en andere natte ruimtes nog bij. Is dat te doen met 8.800 installatiebedrijven, variërend van zzp’ers tot grote bedrijven? Op de traditionele manier lijkt dat bijna onhaalbaar, maar prefab biedt uitkomst.

Bovendien bent u niet de enige die geconfronteerd wordt met een toenemende druk. Bij al uw collega’s in de bouw piept en kraakt het in de voegen. Aannemers hebben de opgave om 100.000 nieuwe woningen per jaar en 10.000 studentenwoningen per jaar te realiseren. En daar komt de gezamenlijke opgave voor aannemers en installateurs - het energiezuinig maken van de huidige woningvoorraad - nog bij. Alleen door de handen ineen te slaan, gaan we dit redden. 

Het intensiveren van de samenwerking is overigens niet alleen op energetisch terrein nodig. Ook ruimtes (zoals de badkamer) die van oudsher het domein van de W-installateur zijn, ontkomen niet aan onderlinge afstemming. Door de vereiste snelheid en oog voor het milieu wordt er namelijk veel lichter gebouwd en steeds meer hout toegepast. Als installateur wil je daar tijdig van op de hoogte zijn en op in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door zelfdragende systemen zoals het Geberit GIS systeem of Geberit Prefab elementen aan te bieden, waardoor iedereen in staat is om de broodnodige kwaliteits- en tijdwinst te boeken. 

Voor beide systemen geldt dat zij voorzien zijn van een systeemgarantie. Zo bent u met het toepassen van Geberit GIS of Geberit Prefab elementen – ongeacht de bouwkundige wand – er altijd van verzekerd dat de wastafel echt het gewicht van 150 kilogram kan dragen. Bovendien stellen deze (prefab)systemen iedereen in staat om veel sneller te werken. Het vergt meer voorbereiding - al dan niet - in BIM, maar die voorbereiding betaalt zich uit op de bouwlocatie waar de elementen op maat aangeleverd worden en eenvoudig te monteren zijn. 

Maar… een prefabsysteem is veel duurder, hoor ik u al bijna denken. Kijkt u alleen naar de aanschaf, dan kunnen we dat niet ontkennen. Het werk dat u normaal op de bouwlocatie uitvoert, is namelijk al voor u gedaan en daar hangt een prijskaartje aan. Maar… heeft u al eens doorgerekend hoeveel effectiever u uw vakmensen kunt inzetten? Hoe uw efficiënte manier van werken ook uw bouwcollega’s tijdwinst oplevert? Geberit Prefab elementen zijn bijvoorbeeld akoestisch ontkoppeld, doordat je ze tussen vloer en plafond monteert. Zodoende zijn er meestal geen extra voorzieningen nodig om de geluidsoverdracht te beperken. Door het toepassen van de zelfdragende prefab elementen, hoeft de (wand)afbouwer bovendien geen extra verzwaarde voorzieningen te realiseren en wordt er op materiaalkosten bespaard. Dat allemaal terwijl uw installateur 50% sneller kan monteren. Dat is het gesprek dat installateurs en bouwers moeten voeren. Het tekort aan handen verdwijnt namelijk niet, maar compensatie is mogelijk door goede engineering (in BIM) tijdens het voortraject en de inzet van slimme systemen.