'Prijsstijgingen niet meer makkelijk door te berekenen'

Volgens brancheorganisatie Techniek Nederland is het afgelopen kwartaal het punt bereikt dat prijsstijgingen niet meer zo makkelijk doorberekend kunnen worden aan de eigenaar/opdrachtgever.

Techniek Nederland concludeert dit in een analyse van het ‘Economisch dashboard installatiebranche - derde kwartaal 2022'. Dat daarin de hoge gasprijzen een belangrijke rol spelen, zal niemand raar vinden. “De hoge energieprijzen hebben direct effect op de werkzaamheden in de bouw- en installatiebranche", schrijft de organisatie onder meer. “Zo is er een flinke druk ontstaan op verduurzamingsklussen. Dit leidt tot lange wachttijden voor opdrachtgevers.”

Aan de andere kant ontstaat lucht, want er zijn signalen dat sprake is van een afzwakking van de groei van de industriële productie. De reden daarachter is volgens Techniek Nederland dat prijsstijgingen steeds moeilijk kunnen worden doorberekend. "Als dit langere tijd aanhoudt, betekent het een terugloop van de investeringen in gebouwen en installaties.”

Effecten op woningmarkt

Dit gaat ook zijn effecten hebben op de woningmarkt, zowel op nieuwbouw als bestaande woningen. "Er wordt steeds breder aangenomen dat de woningprijzen op een voorlopig hoogtepunt zijn aangekomen, waardoor dit moment als ongunstig instapmoment wordt ervaren. Daarbij spelen enerzijds de hogere kosten die ontstaan door oplopende materiaalprijzen en ontwikkelkosten een rol. Anderzijds is er de beperktere bestedingscapaciteit van huishoudens, veroorzaakt door achterblijvende loonontwikkeling en oplopende (hypotheek)rentes.” En dit is de reden dat prijsstijgingen voor installateurs niet meer zo makkelijk kunnen worden doorberekend.