Prefab is al ingeburgerd, maar wordt nog veel belangrijker

TRANSITIE

De bouwnijverheid zit momenteel midden in de transitie van traditionele bouw naar circulaire bouw. Daarbij kan volgens de kenners prefab een belangrijke rol spelen. De algemene verwachting is dat daar waar prefab kan worden toegepast, hiervan gebruik wordt gemaakt. En dat terwijl Nederland al vrij goed scoort met prefab bouwen.

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Nederland heeft de uitdaging om in 2050 een volledig circulaire bouweconomie te hebben en dat betekent dat er nu stappen moeten worden gezet. En daarvan is prefab een belangrijk onderdeel.

Dit zie je terug in de getallen, want Nederland heeft relatief veel prefabwoningen in vergelijking met andere landen. Uit onderzoek van ING blijkt dat zo’n 10 tot 15 procent prefab wordt gebouwd. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als in Japan en Duitsland, maar meer dan landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Volgens de ING lenen de rijtjeswoningen in Nederland zich uitstekend voor seriematige productie.

Kansen

Vincent Gruis, voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, ziet dan ook volop kansen voor de prefabproducenten in de omschakeling naar een circulaire bouweconomie, zo laat hij weten op prefabplatform.nl. Volgens hem gaat het daarbij niet alleen om de slagen die gemaakt worden in gemak, efficiency en kostenbeheersing, maar om veel meer. "Er wordt niet alleen gekeken naar de CO2-uitstoot tijdens de gebruiksfase, maar ook naar alle schadelijke effecten die ontstaan tijdens de bouw zelf, de productie van materialen, de toepassing tijdens het bouwen en de negatieve effecten van prefabproducten tijdens gebruik. De prefab-industrie moet dus goed kijken naar de milieueffecten van de materialen die ze leveren."