Afbeelding

Duizelingwekkende vraag
naar warmtepompen

WARMTEPOMP

Ingegeven door de bizar hoge gasprijzen is de vraag naar warmtepompen ongelooflijk groot. Hoe groot, vertellen de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2021 zijn 368.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd in Nederland, bijna 50 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie 'Hernieuwbare energie in Nederland 2021'. Dit jaar zullen de cijfers ongetwijfeld veel hoger liggen, maar de exacte getallen zijn nog niet bekend omdat het jaar nog niet is afgelopen.

Van alle 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland staat 70 procent bij woningen. In de afgelopen twee jaar is het aantal warmtepompen bij woningen steeds met ongeveer 50 procent toegenomen. Bij de utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen, is de groei (12 procent) juist wat afgevlakt.

Omkeerbare airco's

De meeste warmtepompen zijn buitenlucht-luchtwarmtepompen, die ook wel bekend staan als omkeerbare airco’s. Deze apparaten worden meestal aangeschaft om te koelen, maar kunnen een ruimte ook verwarmen. In 2021 waren er 636.000 van dit type warmtepompen bij woningen, 67 procent meer dan een jaar eerder. 

In 2021 stonden er 206.000 warmtepompen bij woningen die buitenluchtwarmte afgeven aan een verwarmingssysteem op basis van water. Dit is 29 procent meer dan in 2020. De overige 98.000 warmtepompen bij woningen benutten energie uit de bodem, dit is 25 procent meer dan een jaar eerder. Deze twee typen warmtepompen worden meestal aangeschaft om een ruimte te verwarmen.

Utiliteit

Bij de utiliteit zijn voornamelijk buitenlucht-luchtwarmtepompen te vinden. Deze namen in 2021 met 12 procent toe. De aantallen buitenlucht-water- en bodemenergiewarmtepompen zijn bij utiliteitsgebouwen in 2021 ongeveer gelijk gebleven aan 2020.

Hernieuwbare energie

Warmte benut door warmtepompen telt mee voor het aandeel hernieuwbare energie volgens de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie. In 2021 is 15,9 duizend terajoule (TJ) omgevingsenergie (buitenluchtwarmte en bodemenergie tot 500 meter) benut door warmtepompen. De warmtepompen bij woningen zijn goed voor ongeveer de helft hiervan, ondanks het grotere aantal warmtepompen bij woningen dan bij de utiliteit. Dit komt doordat warmtepompen bij de utiliteit groter zijn en dus meer bijdragen aan de warmteproductie.

Ondanks de grote aantallen buitenlucht-luchtwarmtepompen, leveren deze de kleinste bijdrage aan hernieuwbare warmte. Dit komt doordat dit type warmtepomp maar gedeeltelijk wordt gebruikt om te verwarmen. De meeste hernieuwbare warmte wordt geproduceerd met buitenlucht-waterwarmtepompen. In totaal levert omgevingsenergie 1,4 procent van het totale eindverbruik van energie voor verwarming.

2022

Tot zover de aantallen over vorig jaar. De vraag is natuurlijk wat we dit jaar kunnen verwachten. Welnu, de Vereniging Warmtepompen heeft daar een prognose over gedaan. Op basis van haar branchecijfers voor 2022 is er een verwachting naar een groei naar 100.000 warmtepompen, waarvan 30.000 in de bestaande bouw. De helft daarvan zou volgens Vereniging Warmtepompen hybride zijn, waaruit ook blijkt dat de duurzaamheidsambitie van eigenaren hoog is. Hoewel nog steeds onvoldoende voor de beleidsdoelstellingen, is de verwachte groei van renovatie in 2022 100% ten opzichte van 2021.

Een warmtepomp ineen bedrijfsomgeving.