Afbeelding

TheNewMakers produceert louter op basis van prefab

TOPFITTER

Net als in de autobranche hebben nieuwkomers in de installatie- en bouwbranche vaak bijzondere namen. Niks Gebroeders puntje puntje Totaalinstallateur, maar bijvoorbeeld TheNewMakers. En daar zijn we nu. Jeroen van Veen legt uit wat dit bedrijf anders is dan andere bouwbedrijven en vooral waarom dit zo goed past bij het onderwerp prefab.

"Wereldwijd creëert de bouw de helft van ons afval en een kwart van de CO2-uitstoot. Daarnaast rijzen de bouwkosten in Nederland de pan uit. TheNewMakers vindt dat het anders moet!’‘
"Wij geloven dat 100% digitale productie een sleutelrol vervult in de realisatie van betaalbare en écht circulaire woningen. Al onze producten zijn op meerdere niveaus losmaakbaar. Onze gebouwen zijn grotendeels gemaakt van hernieuwbare grondstoffen of reststromen.’‘
"Met onze gemotiveerde Makers, productielocatie van 5000 m2 en state-of-the-art CNC machines zijn we in staat alle aspecten van de realisatie diepgaand te innoveren."

Net even anders

Bij TheNewMakers houden ze ervan om, zo blijkt uit bovenstaande citaten, te zeggen waar het op staat. Het bedrijf dat is gevestigd in Ridderkerk draait nog maar kort mee in de bouwsector, maar de generatie die het bedrijf vormt, heeft al helemaal haar plek gevonden. Natuurlijk, geeft ook Jeroen van Veen toe, zijn er meer bedrijven opgestaan die zich toeleggen op modulair bouwen en circulariteit. Maar TheNewMakers doet het net even anders.

Comfort Cabin

Keuken en badkamer in één module

Eerst maar eens vertellen wat ze hier doen. In de bedrijfshal worden met modules flexibele woningen gebouwd die vervolgens op de plaats van bestemming in elkaar worden gezet of, dat kan ook, in z’n geheel op een trailer worden geplaatst. In elke woning die hier uit de hal komt, neemt de zogeheten Comfort Cabin een centrale plek in. In deze compacte unit worden een prefab badkamer en -keuken inclusief de techniek in een compacte kern samengebundeld. ‘Alle slimmigheid van een woning op een vierkante meter', aldus wordt de Comfort Cabin omschreven. De Comfort Cabin is bijvoorbeeld ideaal om leegstaande kantoorgebouwen slim en snel geschikt te maken voor bewoning.

Uuthuuske

Product 2 is Uuthuuske: een flexibele complete woning die naar wens op maat kan worden gemaakt en natuurlijk wel met de Comfort Cabin als centraal onderdeel. Er staan momenteel Uuthuuskes in vijf verschillende dorpskernen in Oost-Nederland en er staan er nog tientallen op het programma voor de komende periode, waaronder een grootschalig project in Rotterdam. Van Veen laat weten dat het bij de Uuthuuskes altijd gaat om woningen die in serie worden gebouwd - want dan betalen de voordelen zich uit. De constructie van een Uuthuuske bestaat uit natuurlijke, biobased materialen. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de bewoners vanwege het aangename binnenklimaat. Ook zijn de Uuthuuskes extreem circulair: ze kunnen tot op materiaalniveau weer uit elkaar worden gehaald. Er is gekozen voor digitale productie en een geschakelde constructie met bouwelementen van 1,2 meter. Plaatsing van ramen en deuren, de dakvorm en bijvoorbeeld de lengte van het huis kunnen eenvoudig worden aangepast. Hierdoor kunnen meerdere variaties in woningtypes gerealiseerd worden. Een Uuthuuske heeft een oppervlakte tussen de 40 en 90 m2.

Diamond Suite

Verder is er vooralsnog (inderdaad vooralsnog, want hier wordt door een hecht team ontwerpers en architecten constant gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen) ook de Diamond Suite: een unieke recreatiewoning die met zijn vorm van een diamant een regelrechte blikvanger is op elk recreatiepark. Ook hier is de Comfort Cabin weer aanwezig.

Geen tiny house

Doel van de producten is onder meer om op de bouwplaats zelf de werkzaamheden tot een minimum te beperken. Een Uuthuuske bijvoorbeeld zet je op de plek van bestemming in een dag in elkaar, aldus Van Veen, die toevoegt dat ze hier de term ‘tiny house’ liever niet horen. “Tiny house is een containerbegrip geworden en gaat uit van een heel ander principe dan dat wij hanteren. Uuthuuske is een flexibele woning die flexibel is omdat-ie verplaatst kan worden én omdat deze naar wens kan worden aangepast en uitgebreid door meerdere modules te koppelen. Overigens, wij zien onszelf niet als bouwers, maar wij zijn ontwikkelaars van slimme woonproducten die modulair en prefab worden geproduceerd. Veel bouwers die zeggen prefab te bouwen, bouwen in feite hetzelfde als dat ze normaal zouden doen, maar dan in een andere omgeving met een dak boven het hoofd. Wij prefabben planmatig, dat is een andere insteek.”

Plug&play

De Comfort Cabin komt in alle woonproducten terug en is daarmee de basis van het succes. Hier zit ook alle W-techniek in. De volledig geautomatiseerde CNC machines worden aangestuurd door de ontwerpen die in de computers staan en deze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld elk boorgaatje of uitsparing dat nodig is om de installatie zo eenvoudig en snel mogelijk te kunnen installeren in het hout wordt gefreesd. Daarna is het voor wat betreft het badkamerdeel alleen nog de leidingen erin leggen en het Geberit inbouwreservoir monteren. Daarmee is de Comfort Cabin klaar voor ‘plug&play’. Voor wat betreft de Geberit PushFit en Geberit FlowFit leidingen die hier worden gebruikt is dat echter niet makkelijk. Niet omdat Geberit PushFit en FlowFit moeilijk zijn om te installeren – integendeel - maar omdat leidingen per definitie nadat ze zijn gekoppeld ook vast moeten blijven zitten om lekkage te voorkomen. In en uit elkaar halen en dat herhaalde malen is eigenlijk uit den boze, maar dat is wél wat Van Veen wenst. “We zijn met Geberit in contact gekomen via een beurs waar wij stonden met de Diamond Suite. Niet als woning, maar bij wijze van een luxe accommodatie voor festivals. Wij zochten flexibele leidingen met een hoge kwaliteit en daarvoor zijn we bij Geberit aan het goede adres.”

Onderscheidende oplossingen

Daarvoor is Geberit inderdaad de juiste partner, maar zoals gezegd geldt voor alle leidingsystemen van Geberit ‘vast is vast’. Armand Gademan, Accountmanager Prefab bij Geberit geeft aan dat het tot op heden een bewuste keuze is om de fittingen niet demontabel te maken. Fittingen die demontabel zijn en weer in elkaar gezet kunnen worden, zijn namelijk gevoelig voor lekkage. "Wanneer de marktvraag verandert, gaan we daar serieus mee om. Als innovatief bedrijf staan wij open voor innovatieve ideeën en omdat we zien dat de prefabmarkt zich sterk ontwikkelt, ontwikkelen we ook hier onderscheidende oplossingen voor."

Afbeelding
Afbeelding