Afbeelding

'We laten gewoon weten
dat we in de markt zijn'

Loodgietersbedrijf Rieske is in augustus overgenomen en de nieuwe eigenaren hebben ambitieuze plannen. Ze hebben inmiddels al meerdere grote projecten onder handen, waaronder een kantoorgebouw in Capelle aan den IJssel. Patrick van der Knoop vertelt erover.

Patrick van der Knoop zat zo’n zes jaar geleden nog in een andere tak van sport in de technische branche: hij werkte voor een Installatiebedrijf in de liftindustrie. Vijf jaar geleden startten hij en zijn compagnon Stef Groenendijk, die al onderhoudsbedrijf SG Onderhoud had, SG Installatie in Nootdorp. “Dit bedrijf is gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden. Onze klanten zijn vastgoedbedrijven, maar bijvoorbeeld ook beheerders van gebouwen en verenigingen van eigenaren”, vertelt Van der Knoop.

Techniek Nederland

Omdat de zakenpartners de specialismen wilden uitbreiden, zochten ze vorig jaar een bedrijf dat ze konden overnemen. Daarvoor benaderden ze brancheorganisatie Techniek Nederland. We hebben gevraagd of zij een bedrijf ter overname kenden dat binnen onze ambities paste. Zij kwamen toen met loodgietersbedrijf Rieske en hebben vervolgens bemiddeld bij het leggen van de eerste contacten. Ze vertelden over Rieske dat het een heel mooi bedrijf is dat al heel lang bestaat met een mooie klantenkring en in een andere regio dan we met SG Installatie zijn gevestigd. Kortom, we zijn gaan praten en eruit gekomen.”

Dé loodgieter van Ridderkerk

Wat loodgietersbedrijf Rieske, dat momenteel vier medewerkers heeft, dan wel is? Het bedrijf wordt op de eigen website geafficheerd als ‘Dé loodgieter van Ridderkerk: specialist in cv-ketel onderhoud.’ Van der Knoop: “Momenteel hebben we het echt nog heel druk met het plaatsen van cv-ketels, maar door de bekendheid van de warmtepomp doet hij nu echt zijn intrede. Dat willen we nog beter op inspelen door ons focusgebied daar naartoe te verplaatsen en onze monteurs in de gelegenheid te stellen zichzelf de laatste ontwikkelingen eigen te maken.”

'We hebben onze vinger opgestoken'

Geen nieuwe overname

En nu? Nog een nieuwe overname? “Nee”, zegt Van der Knoop. “Dit is op dit moment mooi genoeg want we hebben onze handen er al vol aan. Ik heb ook nog een gezin met twee jonge kinderen. Genoeg is ook wel genoeg. Als we naar zeven, acht man kunnen groeien met Rieske, dan zou dat fijn zijn. En dat is al lastig zat, want het personeel ligt ook niet voor het oprapen tegenwoordig. Op elke verjaardag waar ik kom vraag ik of ze nog een jonge gast of meisje hebben die installateur wil worden. En ik moet zeggen: tot nu toe gaat dat nog wel goed. Maar het is schrapen.”

Nieuwe kansen

De overname van Rieske bracht de zakenpartners meteen nieuwe kansen. Van der Knoop, die is opgeleid als installateur en als zodanig werkte (“Ik deed veel riolerings- en installatiewerk en heb daar ontzettend veel geleerd”), is namelijk uitgesproken over zijn ambities en is daarbij ook erg van ‘de koe bij de horens vatten.’ Hij legt uit: “Toen wij Rieske overnamen, wisten we natuurlijk heel goed waar we aan begonnen en we waren dan ook zeer blij met de grotere opdrachtgevers uit de zakelijke markt. We zijn in augustus begonnen en als vanzelf kwamen er aanvragen binnen voor grote projecten.

Het calculeren van deze projecten is door een goede overdracht zonder al te veel veranderingen voor de klant doorgegaan. "De vorige eigenaar van Rieske, Peter Rieske, heeft hier in het begin samen met mij veel tijd in gestoken. Vervolgens heb ik bij aannemers die ik al kende of waarvoor we al werkten onze vinger opgestoken. Gewoon laten weten dat we nog steeds in de markt zijn."

Kantoorcomplex met bedrijfshal

Een van die bedrijven is STATON Bouw in Werkendam, dat momenteel meerdere projecten onder handen heeft. Een van die projecten is een kantoorcomplex met een bedrijfshal met een oppervlakte van 1800 vierkante meter aan de Barckalaan in Capelle aan den IJssel met als opdrachtgever Program Vastgoedontwikkeling. Van der Knoop: “We hebben een offerte ingediend die we destijds samen met Peter Rieske hebben opgesteld en we kregen de opdracht. Wat in ons voordeel heeft gesproken? Ik denk dat heeft meegespeeld dat wij een bedrijf zijn van bescheiden omvang waarmee het makkelijk schakelen is. Wij passen ons eenvoudiger aan dan een groot bedrijf, dat durf ik wel te stellen. De start van de bouw was december vorig jaar en in het najaar wordt het opgeleverd.”

Betrouwbare leveranciers

In het nieuwe bedrijfspand, waar een leverancier van vloerverwarmingen komt, zit het nodige van Geberit. "Wij willen alleen werken met betrouwbare leveranciers en daar is Geberit er één van. Een van onze installateurs werkt al heel lang met Geberit, is er erg over te spreken en om die reden hebben wij hier veel producten van Geberit geïnstalleerd. Je moet dan denken aan de inbouwreservoirs, sanitair, Geberit PE afvoerbuizen en het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia.”

Geberit Pluvia

Met Pluvia had Van der Knoop in deze omvang nog weinig gewerkt, maar hij heeft zich uitgebreid laten informeren en helpen door Geberit en is inmiddels specialist. "Pluvia is echt een geweldig systeem, is oerdegelijk en werkt met minder trechters en is toch doeltreffender dan elk ander systeem. Bij volgende projecten waar we ook dit moeten meenemen, adviseer ik zeker weer Pluvia. Voor mij is het inmiddels gesneden koek. Dit komt ook door het goede projectteam onder wie Gerco Versluis van Geberit en natuurlijk onze eigen monteurs waar ik altijd contact mee heb."

Het werk in Capelle aan den IJssel schiet goed op en inmiddels denkt Van der Knoop alweer aan volgende projecten. Of sterker, hij heeft momenteel vijf nieuwbouwprojecten onder handen. "En we hebben nu al aanvragen van bedrijven voor volgend jaar”, zegt Van der Knoop.

Afbeelding