Afbeelding

Verkeersslachtoffers kosten maatschappij vele miljarden

VEILIGHEID

In 2021 vielen in Nederland 582 verkeersdoden bij verkeersongevallen. Los van alle persoonlijke leed heeft dat de maatschappij 3,22 miljard euro gekost. Ook zijn er rond 20.000 zwaargewonden en die kostten de staat ook nog eens 20 miljard euro. En dan hebben we de kosten aan tijdverlies nog niet meegerekend.

Dit blijkt uit het overzicht ‘Wat is de monetaire waardering van het voorkomen van verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden?’ dat onlangs is gepubliceerd. De gemiddelde VSL (Value of a Statistical Life) is voor Nederland geschat op € 6,3 miljoen, de VSSI (Value of a Statistical Serious Injury) op € 1 miljoen en de VoT (Value of Time) ligt op € 16,10 per uur. De verhouding van de waarden voor een dode en een ernstig gewonde wordt geschat op ongeveer 7 op 1. Dit is ruim 2 procent van het bruto binnenlands product.

Voor Nederland is een VSL van € 6,3 miljoen per slachtoffer geschat en een VSSI van € 1,0 miljoen. De schattingen voor Nederland zijn ongeveer twee tot drie keer hoger dan de huidige officiële waarde van de VSL (€ 2,8 miljoen, prijspeil 2018) en de VSSI (€ 0,3 miljoen, prijspeil 2018).