Afbeelding

Einde schakelbak

De toekomst is aan de automatische versnellingsbak. Voor zover dat nog niet duidelijk is, is het dat nu. Mercedes-Benz heeft namelijk besloten de handgeschakelde bak vanaf volgend jaar niet meer in auto’s in te bouwen.

Niet eens zo heel lang geleden was een auto met een automatische versnellingsbak in Nederland vrijwel een 'no go.' In een automaat reed je alleen als je wat mankeerde en zeker niet als je snel wilde rijden en van opschieten houdt. Maar dat beeld is inmiddels ruimschoots achterhaald. Vorig jaar werden voor het eerst meer auto's met een automatische versnellingsbak verkocht dan met een handgeschakelde bak. Dat komt niet in de laatste plaats door het stijgende aandeel elektrische auto's en elke elektrische auto heeft nu eenmaal een automatische versnellingsbak.

De laatste jaren is derhalve duidelijk dat het helemaal de kant op gaat van de automaat. De vrachtwagens zijn wat dat betreft het voorland van de personenauto's, want daar gaat alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld bij auto's in het grondverzet) nog een handgeschakelde bak in de cockpit. En nu Mercedes-Benz heeft besloten vanaf volgend jaar alleen nog maar auto's met automaat af te leveren, gaat het waarschijnlijk hard. Immers, Mercedes is voorloper op velerlei gebied in de autobranche. De vraag is momenteel niet óf de schakelbak uitsterft, maar wanneer.