Afbeelding

Mercedes Benz eSprinter is
in alles een echte Mercedes

IMPRESSIE

Nu de brandstofprijzen uit de hand lopen en zo onberekenbaar zijn als het maar kan, is een elektrische bestelauto een bijzonder goed alternatief. En als je een ‘grote jongen’ nodig hebt, is de Mercedes Benz eSprinter een aanbeveling.

Aan helemaal niets zie je dat de Mercedes eSprinter anders is dan de gewone Sprinter, een van de successen uit de stal van Mercedes. Of nou, niet voor de volle 100 procent. De aanduiding subtiele ‘eSprinter’ en ‘Electric’ verraden natuurlijk wel iets over de aandrijving, maar die zijn niet pontificaal aangebracht.

Voorwielaandrijving

De eSprinter heeft voorwielaandrijving en komt vooruit dankzij een elektromotor met een piekvermogen van 85 kW. Het koppel, 295 Nm groot, is altijd beschikbaar, maar de software aan boord zorgt dat de auto dat eigenlijk niet nodig heeft. De elektromotor beschikt over een accupakket dat in de praktijk goed is voor 47 kWh. Laden van de accu’s is mogelijk met zowel gelijkstroom als wisselstroom. Wie kiest voor AC kan laden met 7,4 kW en dat duurt dan ongeveer 8 uur. Wie sneller de accu’s vol wil hebben, kiest voor snelladen. De accu’s zitten dan in 25 minuten weer voor 80 procent vol, zo hebben wij in de praktijk ondervonden.

Actieradius

De actieradius is 143 km volgens de gegevens, maar zoals bij elke elektrische motor kun je daar beter maar wat vanaf halen. Een bereik van 130 kilometer is veilig en daarmee voldoet de auto voor de meeste gevallen in de installatiebranche. Opgemerkt dient te worden dat de eSprinter standaard wordt begrensd tot 100 km/uur, maar als je de dealer vraagt om daar 80 of 120 van te maken, dan is dat geen probleem. Dat met volle lading en hogere snelheden de accu sneller leeg is, laat zich raden.

Voldoende bergruimte

Het passagierscompartiment - noem het de werkplek - is geweldig, helemaal zoals je dat van Mercedes gewend bent. Er is voldoende opbergruimte en de stoelen zitten perfect en zijn goed verstelbaar. De automatische transmissie is te bedienen met een slimme hendel aan de stuurkolom. Schakelen we de achteruit in, dan verschijnt in de binnenspiegel vanzelf het beeld van de achteruitrijcamera. De eSprinter beschikt verder over een startknop met keyless entry, automatische handrem en automatische verlichting.
Achter de stoelen vinden we een stalen tussenschot en daar weer achter is het laadruim. Die is even groot als bij een ‘normale' Sprinter. Het volume is 12 m3 en verder is het laadruim voorzien van led-licht en er zijn slimme handvatten om makkelijker in te stappen. De eSprinter mag 838 kg vervoeren.