Afbeelding

'Met Geberit FlowFit kom
je makkelijk overal bij'

In Hazerswoude-Dorp wordt momenteel een woning gebouwd met een primeur: het is de eerste woning waar voor de vloerverwarming gebruik is gemaakt van het nieuwe leidingsysteem Geberit FlowFit. Installateur Harry Veeren licht toe hoe dat gekomen is. 

Installateur Harry Veeren uit Den Haag heeft van alle installateurs in Nederland de meest intrigerende aanduiding waarmee je hem kunt vinden via Google: Handy Hurricane Harry. Harry snappen we, dat hij handig is geloven we direct, anders ben je geen installateur, maar hurricane? Waar komt dat vandaan? “Vroeger al noemde iedereen me zo omdat ik een nogal een druk mannetje was en die bijnaam heb ik gehouden. Klopt, ik ben nog steeds vrij druk.”
56 jaar is de zzp’er inmiddels, waarvan de laatste 16 jaar als zelfstandig klusjesman. Daarvoor heeft Harry ‘van alles en nog wat’ gedaan in de horeca. “Van barman tot manager, noem het en ik heb er ervaring mee. Op het laatst had ik samen met een vriend een café-restaurant, maar die zaak was te klein voor twee directeuren en we zijn na drie jaar in goed overleg zakelijk uit elkaar gegaan. Vervolgens ben ik fulltime als zelfstandig eenmansklusbedrijf gestart, want klussen zit in mijn bloed. Toen ik nog op school zat, kluste ik al bij een aannemer bij en dat is altijd zo geweest.”

Van veel markten thuis

Totaal-aanleg en dito onderhoud is waar hij bedreven in is. Harry is namelijk van veel markten thuis. “Eigenlijk kan ik alles wel. Alleen schilderen doe ik niet, dat besteed ik altijd uit. Daar heb ik echt een hekel aan. Installatiewerk en elektra vind ik daarentegen het leukst en liggen me het best. Het leukste van het gegeven dat ik eigenlijk alles zelf kan, is de afwisseling. Ik sta bijvoorbeeld niet weken achtereen te stucen, maar dan is het weer dit en dan weer dat.”

Particulieren

Behoudens een paar zakelijke panden van vrienden waar hij het onderhoud voor doet, zijn de klanten te vinden onder particulieren. En net zoals iedere klusjesman en zelfstandig installateur heeft hij het belachelijk druk, waardoor hij kritisch kan zijn op het aannemen van klussen. “Een schilderijtje of zo ophangen doe ik niet meer. Ik pak alleen aan wat ik interessant of leuk vind, die luxe kan ik me permitteren. Als een opdracht te groot is om alleen te doen? Dan kan ik vertrouwen op een groot aantal vaklieden waar ik al jaren mee samenwerk.”

Eerste vloerverwarming met FlowFit

Nieuwe cv-ketel

Op dit moment komen er vooral veel aanvragen voor een nieuwe cv-ketel. “Het is de bedoeling dat vanaf 2026 geen cv-ketels meer mogen worden geïnstalleerd, maar er zijn heel veel particulieren die dat niet willen of die een warmtepomp te duur vinden. De overheid heeft er bij gezegd dat er altijd uitzonderingen zijn. Nou, ik heb nieuws voor ze, er zijn misschien wel meer uitzonderingen dan dat er huishoudens zijn waar klakkeloos een warmtepomp kan worden geïnstalleerd. En wat denk je dat er gebeurt als nu iedereen overgaat op vol elektrisch? In Den Haag kan het stroomnet dat echt niet aan. Als dat gebeurt, hebben we vloerverwarming door de hele stad. Het gaat nog zeker een jaartje of 20 duren voordat de warmtepomp gemeengoed is.”

Geberit FlowFit

Bij de vele klussen die Veeren door de jaren heen heeft afgerond, gebruikt hij vaak producten van Geberit. “In de loop der jaren heb ik, ik denk wel honderden Geberit inbouwreservoirs gemonteerd”, zegt hij. Waarmee hij maar gezegd wil hebben dat hij er helemaal vertrouwd mee is. Zo ook bij een nieuwbouwklus van een woning met een vloeroppervlakte van 250 vierkante meter over twee verdiepingen in Hazerswoude-Dorp. “Er is besloten om in de woning een aantal producten van Geberit te installeren en daarom heb ik de accountmanager van Geberit gevraagd langs te komen om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Hij wees me toen op Geberit FlowFit en dat vond ik erg interessant voor de vloerverwarming. In feite zitten daar niet heel veel koppelingen in. Het is vooral veel leiding. In totaal heb ik 2,5 kilometer leiding gelegd, waaronder ook de waterleidingen want als je eenmaal bezig bent kun je beter maar meteen doorgaan met één systeem. En dan heb je wel te maken met veel koppelingen.”
Het belangrijkste voordeel ten opzichte van andere systemen is dat je, zegt Veeren, met FlowFit in de moeilijkste hoekjes terecht kan. “Bij andere systemen kom je er gewoon niet altijd bij en daar rekent FlowFit mee af. Dat scheelt veel tijd.”

Dit is hiermee de allereerste vloerverwarming in Nederland die is aangelegd met FlowFit. Samen met een systeem waarbij aardwarmte zorgt voor warmte en warm water in het huis vindt Veeren het een uitdagende klus. “Ik heb hiermee bij deze opdracht twee nieuwe ervaringen opgedaan en dat is altijd leuk.”

Meer in de pijplijn

En er zit nog een derde nieuwe ervaring in de pijplijn, want de opdrachtgever heeft ook besloten een Geberit AquaClean douche te laten installeren door Veeren. “Daar heb ik ook geen ervaring mee. Ik ben van plan om binnenkort langs te gaan bij Geberit om te kijken hoe die moet worden geïnstalleerd, maar ik denk, Geberit kennende, dat het niet heel moeilijk zal zijn.”
Bovendien komt er ook nog een interessant vervolg. “De eerste woning is met FlowFit, de aardwarmte en de douchewc gelijk een proefproject. Er komen namelijk nog vijf soortgelijke woningen in dit project en het ligt voor de hand dat we ook daarbij weer gebruik gaan maken van deze systemen. Dus ja, ik ben hier heel tevreden over.”

Afbeelding