Afbeelding

Haagse campagne 'Trap je bus eruit'

BESTELAUTO

Heb je als installateur wel een bestelbus nodig? Die vraag stelt de gemeente Den Haag zich in de campagne 'Trap je bus eruit' waarmee Haagse installateurs enthousiast worden gemaakt om af te stappen van de bestelbus en over te stappen op een elektrische bakfiets. Gunst Warmtetechniek is het eerste installatiebedrijf dat de fiets voor onderhouds- en servicewerkzaamheden gaat uitproberen.

De campagne die Den Haag is gestart, wordt gesteund door brancheorganisatie Techniek Nederland en de provincie Zuid-Holland. De aanleiding is dat Den Haag (en 26 andere gemeenten) een zero-emissiezone voor stadslogistiek invoeren. Dit betekent dat logistiek efficiënt en alleen met uitstootvrije vrachtwagens en bestelbussen gedaan mag worden. Dat zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Overstappen op uitstootvrij vervoer

2025 lijkt nog ver weg, maar voor ondernemers kan het betekenen dat zij met hun huidige voertuig niet meer in deze zone mogen komen. In Den Haag gaat het om het gebied binnen de centrumring tot aan het Telderstracé. Installateurs moeten binnen dit gebied overstappen op een vervoermiddel dat geen schadelijke stoffen uitstoot. Het is goed, zo stelt de gemeente, om op tijd na te denken over het meest geschikte vervoermiddel en een elektrische bakfiets kan zo'n alternatief vervoermiddel zijn.

Met de actie ‘Trap je bus eruit!’ kunnen Haagse ondernemers die werken in de installatiebranche dat uitproberen. Een ondernemer mag 4 tot 6 weken lang gratis gebruikmaken van een grote of extra grote zogeheten Urban Arrow. Zo’n bakfiets rijdt 25 km per uur en kan maximaal 125 kilo vervoeren. De accu heeft een actieradius van 40 kilometer. Na 4 tot 6 weken gaan de fietssleutels naar de volgende installateur. De ondernemer zoekt zelf naar een opvolger. Het Regioteam van Techniek Nederland helpt daarbij. De actie loopt een jaar. 

Binnenstad steeds lastiger te bereiken

Service en onderhoud

Gunst Warmtetechniek is het eerste installatiebedrijf dat de fiets voor onderhouds- en servicewerkzaamheden uitprobeert. Astrid Gunst, eigenaar van Gunst Warmtetechniek, zegt hierover: ‘Het wordt voor de monteurs steeds lastiger om servicewerkzaamheden uit te voeren in het centrum van Den Haag. Het centrum is slecht bereikbaar, er zijn onvoldoende parkeervoorzieningen en parkeren is duur. Met de zero-emissiezone erbij zal er een oplossing moeten komen om de dienstverlening aan bewoners en winkeliers te kunnen waarborgen. Een grote bakfiets met een volume van maar liefst 525 liter zou een oplossing kunnen zijn. Om dit uit te proberen maken, maken we graag gebruik van dit aanbod.'