Afbeelding
Hans Peijs

'Help met maatregelen alleen mensen die het nodig hebben'

VERDUURZAMEN

Het kabinet moet ervoor zorgen dat mensen die vanwege de oplopende energieprijzen duurzame maatregelen willen treffen, dat inderdaad gaan doen. Met de aangekondigde maatregelen bestaat het gevaar dat ze hiervan afzien en dat is de dood in de pot. "Zoals de tijdelijke verlaging van de btw op aardgas en elektra vanaf de zomer, bovenop de al eerder verlaagde energiebelasting. Want voor mensen met financiƫle armslag zou je de prikkel om te verduurzamen liever niet willen verkleinen."

Dit schrijft Carola de Groot, economisch onderzoeker bij de Rabobank. Zij is bang dat, nu er maatregelen komen om mensen te helpen met de oplopende energierekening, hiermee het paard achter de wagen wordt gespannen.
De hoge energieprijzen leiden er onder andere toe dat steeds meer mensen nadenken over verduurzaming. En dat is nodig ook, want "Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving gaan we de aantallen met het huidige verduurzamingstempo niet halen. Tot nu toe zijn slechts enkele duizenden bestaande woningen van een traditionele cv-ketel overgegaan naar een warmtenet of warmtepomp. Zelfs in de proeftuinen binnen het Programma Aardgasvrije Wijken gaat het niet buitengewoon snel. Van de 40.294 huizen zijn pas 1.673 huizen aardgasvrij(-ready) gemaakt. En dat terwijl de eerste proeftuinen al in 2018 van start zijn gegaan", laat ze weten.

Extra subsidies

Wat haar betreft moeten de plannen om mensen te helpen zich richten op de Nederlanders die echt de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Ze schrijft: "Mogelijke maatregelen zijn het verlagen van de inkomstenbelasting voor lage (en midden) inkomens, mogelijk aangevuld met het tijdelijk verhogen van uitkeringen. Het is daarbij belangrijk dat het kabinet niet alleen aan symptoombestrijding doet, maar ook werk maakt van het energiezuiniger krijgen van die tochtige (huur)huizen, onder meer via extra subsidies. Want anders blijft het dweilen met de kraan open."